Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljökontor jagar kadmium i smycken

Att billiga smycken kan innehålla nickel vet de flesta. Att glittret också kan gömma miljögifter som bly och kadmium är mindre känt.

Billiga smycken säljs numera lite varstans. Men bakom glimret kan finnas giftiga metaller som cancerframkallande kadmium.

Förbudet mot för mycket nickel har funnits i åratal, kadmiumförbudet kom för ett par år sedan medan förbudet mot bly är nytt. Nu vill Kemikalieinspektionen ta reda på hur halterna ser ut i smycken och bijouterier. Till sin hjälp tar de kommunernas miljöinspektörer.

Chatrin Molin är miljöinspektör i Hudiksvall och Nordanstig. I veckan är hon en av dem som går ut i butikerna och köper smycken som sen ska testas på Kemikalieinspektionens bekostnad.

Upp till fem butiker i Hudiksvall som säljer bijouterier kommer att få besök. Två smycken per butik köps och skickas till Kemikalieinspektionen.

Butikerna har fått ett brev från miljökontoret där de förvarnats om projektet som ska sätta fingret på det ganska okända problemet. Ansvaret för att granska stora kedjor som Kicks, Indiska och Åhléns tar Kemikalieinspektionen själv. Även importörerna faller in under myndighetens ansvar.

Nickel i smycken kan ge allergier och andra problem. Men andra metaller kan vara minst lika farliga. Kadmium är cancerframkallande och kan leda till leverskador och benskörhet. Bly kan påverka nervsystemet.

Billiga smycken är inte ovanligt på barn och unga. Det finns risk att de får i sig kadmiumet som dessutom lagras länge i kroppen.

– Störst är riskerna för små barn. Det sker inte något större upptag genom huden, men barn suger ibland på smycken, vilket ökar riskerna.

Upptaget från smycken antas ändå vara ganska små, men faran uppstår när människor utsätts för ämnena under lång tid. De förekommer också i andra produkter som kläder.

– Vi får ju en påverkan från alla möjliga håll. Därför gäller det att hålla nere halterna så långt det går.

Men det är inte bara testresultatet i sig som är intressant. Lika viktigt är att nå ut till butikerna med att de här reglerna finns. Känslan är att kunskapen om smyckens innehåll inte är på topp.

– Det återstår att se. Men jag tror att det är tämligen obekant, säger Chatrin Molin.

Kontrollerna gäller smycken som köpts av grossister inom landet. Eventuell egenimport kommer inte att granskas. Inspektionerna genomförs under mars och april och analyserna ska vara klara i maj.

I slutet av året räknar Kemikalieinspektionen ha en rapport klar.