Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöinspektörerna minns Tjernobyl: "Det blir nog bättre efter helgen, sa chefen"

Artikel 5 av 5
30 år efter Tjernobylolyckan
Visa alla artiklar

Natten till 26 april 1986 var katastrofen ett faktum i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen. 1 361 kilometer därifrån fanns miljöinspektörerna Margareta Örn-Liljedahl och Christina Åström, vars jobb starkt skulle påverkas av händelsen.

Det händer mycket under ett yrkesliv. Men när tidigare miljöinspektörerna Margareta Örn-Liljedahl och Christina Åström ser tillbaka på sina år i tjänsten så har det som hände sista helgen i april 1986 bränt sig fast i minnet. De båda före detta kollegorna i Söderhamns kommun står vid havsbadet i Vallvik med Storjungfrun några distansminuter ut och minnena 30 år bort.

– Det jag minns tydligast är att det skulle komma flygplan och mäta markstrålningen, säger Margareta Örn-Liljedahl.

Bland Christina Åströms första minnen finns bilden av osäkerhet. Vad hade hänt?

– Man trodde först att det hade hänt i Forsmark, de mätte ju upp hög strålning där. Det tog lång tid innan man fattade att det kom utifrån.

Läs också: Tjernobylkatastrofen skapade osäkerhet i Hälsingland: "Jag kommer aldrig att glömma"

Även om de snart förstod vad som hänt så var det svårt att fatta vidden av det. Veckan efter katastrofen präglades av osäkerhet ända inpå helgen vid sista april.

– Redan då hade det börjat komma oroliga samtal. Chefen sa 'det blir säkert bättre efter helgen', minns Margareta Örn-Liljedahl.

De skrattar åt minnet.

– Fast jag tror att vi förstod allihopa – det blir inte bättre efter helgen, säger Christina Åström.

Och det blev det inte. Innebörden av explosionen i en reaktor lång borta i öster klarnade eftersom dagarna gick.

– Men i början var vi tagna på sängen. Ingen hade räknat med med att det kunde bli en sådan olycka, att det skulle se ut på det här viset. Blir det en olycka så sprider sig nedfallet runt kärnkraftverket trodde man, så var ju skyddet också, bara runt själva verken. Att allt skulle fara upp i luften var det ingen som trott, säger Christina Åström.

När nyheten spreds över världen gjorde det radioaktiva nedfallet detsamma. Häftiga regn och ogynnsamma vindar drog med sig föroreningar över Sverige. Öarna längst ut i havsbandet fick ta den största smällen, så även i Söderhamns skärgård.

– Ju mer regn desto mer nedfall generellt. Bär och svamp ute på öarna hade mest innehåll av cesium, säger Christina Åström.

Ett ämne som de snart fick lära sig mer om. I slutet av 80-talet kunde alla stava ord som "cesium" och "becquerel" (enhet för att mäta radioaktivt sönderfall).

– Hur cesium beter sig – allt sånt var nytt för oss, så det var inte lätt att svara på de första telefonsamtalen som vi fick. Vi fick själva förse oss med kunskapen vi behövde, säger Christina Åström.

Läs också: 30 år sedan Tjernobylkatastrofen – se hur molnet med radioaktivitet spreds

Med tiden skulle de besvara många telefonsamtal och bli lokala expterter på frågor runt Tjernobylolyckan och dess lokala följder. Christina Åström kom till och med att kallas Fru Becquerel hemma i byn.

– En del frågor i början kunde vi koppla till allmän kunskap vi hade om hur ämnen sprids. Men det kom mycket motstridig information, folk fick för sig saker. Det gällde att ha trovärdig information och samtidigt inte nonchalera allmänhetens oro och göra dem mer oroliga. De var en balansgång, minns Margareta Örn-Liljedahl.

Läs också: Tidslinje: Så var olyckan i Tjernobyl

Under många år gjorde kommunen mätningar i skärgården på bär, vilt och fisk. Nu har de upphört, men under lång tid var cesiumet en ovälkommen men bofast gäst. Tjernobyl påverkade många liv, tror miljöinspektörerna.

– Många fick nog förändra livet, speciellt de som levde mycket av vilt och fisk. De fick tänka efter och kanske till och med räkna hur mycket cesium de fick i sig, säger Christina Åström.

Tänker de då på Tjernobyl 2016? Inte mycket, men det händer, säger de.

– Jag sportfiskar och då har vi faktisk gjort en del prover i sjöar. Inte de senaste åren kanske, men det är det jag tänker på, säger Margareta Örn-Liljedahl.

Tjernobylolyckan är den största katastrofen inom den civila kärnkraften, tätt följd av det som hände i japanska Fukushima. Men platsar det som det mest minnesvärda i en miljöinspektörs yrkeksliv?

– Ja, det är en av de händelserna, det var lärorikt om inte annat. Men jag minns mycket mer av det som var glädjefyllt, säger Margareta Örn-Liljedahl.

– Det var ett tillfälle med mycket dramatik, helt klart, säger Christina Åström.