Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöförstöring och rovfiske skadar siken

Nu är det förbjudet att fiska sik från 15 oktober till sista november för det påstås att siken leker under den tiden. Nu är det så att på den gamla och goda tiden lekte siken i september.

Annons

Har inte våra byråkrater hört talas om Enar-siken (Enar har namnsdag den 26 september och kring det datumet tog man förr i tiden upp leksik). Varför siken har minskat så att förbud måste till har fler orsaker. Sälen påstås vara en orsak, det kan man hålla med om. Men säl har funnits i alla tider samtidigt med siken.

Jag tror inte att fritidsfiskare eller yrkesfiskare är bovar i dramat.

Problemet är troligen miljön med övergödning och andra utsläpp i havet, det syns på bland annat grunda bottnar där siken leker. Där har växtligheten ökat markant under senare år.

Sedan pågår ett intensivt fiske i Bottenhavet av finska stora trålare. Det har pågått de sista 10–15 åren. Det kan tänkas påverka siken efter land. 20 000 ton (!) fisk har förts i land i Gävleborg det sista året av finska båtar utan myndigheternas vetskap.

Björn Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel