Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöfarlig kemikalie i grundvattnet – utreds av Ljusdals kommun

Vattenprover från grundvattnet vid återvinningscentralen i Åkerslund, Ljusdal, visar spår av högflourerande ämnen, PFAS. Tidigare har brandskum med PFAS använts vid brandövningsplatsen i närheten av återvinningscentralen.

PFAS-ämnen bryts ned mycket långsamt eller inte alls i naturen, enligt Kemikalieinspektionen. Studier med försöksdjur har visat att höga halter kan ge leverskador, men det är inte säkerställt hos människan. PFAS användes förut i särskilda brandskum, men inte längre.

Kemikaliefyndet utreds nu av Ljusdal Energi och kommunens miljöenhet.

– Det här är tyvärr vanliga fynd på flera platser i Sverige och vi kan i nuläget inte uttala oss om förekomsten av PFAS medfört någon skada i Åkerslund med omnejd. Det får en fortsatt hantering av ärendet visa, säger Sven Arne Persson, affärsområdeschef vid Ljusdal Renhållning, i ett pressmeddelande.

Det var i i samband med förnyad tillståndsprövning av återvinningscentralen som ett vattenprov togs från ett grundvattenrör intill brandövningsplatsen. Resultatet visade på halter av PFAS över de rekommenderade riktvärdena.

Läs mer om det giftiga brandskummet här

I Hamre utanför Hudiksvall använde räddningstjänsten miljögiftigt vid en insats när en villa brann ner. Skummet förorenade dricksvattenbrunnar i området. Mark- och miljödomstolen slog förra månaden fast att det var fel av räddningstjänsten att använda skummet vid insatsen.

Plus: Fel att använda giftigt släckskum – ny dom om Hamrebranden

Ett ärende med PFAS är även uppe i Högsta domstolen. Omkring 170 personer i Kallinge och Ronneby har stämt ett kommunalt bolag efter att dricksvattnet under flera år varit förorenat med PFAS. Detta efter att brandskum från en brandövningsplats letat sig ned i grundvattnet och vattentäkten.

Läs mer: Giftigt vatten hissas upp till HD (Sydsvenskan)