Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöbrott i naturreservat

Olovlig avverkning på Kråkön.

Flera tallar har avverkats i två vikar på Kråkön, och de har troligen eldats upp. All växtlighet inom Agön-Kråköns naturreservat är skyddad, och nu har den olovliga avverkningen anmälts till polisen.

Naturbevakaren upptäckte i början av augusti att nio småtallar hade fällts i Kummelviken, där det finns bord och eldplats ute på klipporna. I området Ryssland har en större tall fällts, kvistats, och troligen eldats upp.

Länsstyrelsen informerades samma dag som avverkningen upptäcktes, och en brottsanmälan har nu blivit upprättad. Agön-Kråköns naturreservat bildades i maj 2004, och området blev redan år 2000 anmält till EU-kommissionen som Natura 2000-område.

Frånsett det mest uppenbara, att avverkningen faktiskt är förbjuden, finns det enligt länsstyrelsen också en risk för att fler liknande brott blir begångna, eftersom känslan av orördhet har försvunnit. För närvarande finns ingen misstänkt för miljöbrottet.