Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöarbete är hans Lif

Mikael Lif är miljörådgivare på Almi Gävleborg. Hans jobb är att stötta företag i deras miljöarbete. Framförallt gäller det miljölagstiftningen kring arbetsmiljö och brandskydd.

Under några år, fram till 2007, bedrev Almi Gävleborg miljörådgivning med projektpengar bland små och medelstora företag i Gävleborg. Nu har man fått nya strukturfondspengar från EU och satsar ännu mer på miljöarbetet, speciellt i Hälsingland.

– Miljörådgivning är en viktig insats för att mindre företag ska kunna leva upp till alla de olika miljökrav som ställs. Det kan vara krav från myndigheter eller från andra företag som man har affärer med, säger Mikael Lif.

Det han främst ägnar sig åt är rådgivning kring miljölagstiftningen samt rådgivning kring olika former av verksamhetsstyrning som ISO 140001 (miljö) och ISO 9000 (kvalitet) och liknande.

Bergvik Flooring i Bergvik är ett av många företag som fått hjälp med att lägga upp ett program för ISO-certifiering.

I Mikael Lifs arbete ingår också att stödja företagskonsulter och finansieringskonsulter på Almi.

– Jag har också inlett ett samarbete med kommunernas tio näringslivschefer i länet. Företagarna och Svenskt Näringsliv är andra samarbetspartner. Och inte minst viktigt är mina kontakter som jag tar med företag som vill ha råd och stöd. I länet finns 20 000 företag med mindre än 10 anställda som jag står till förfogande för.

Han hoppas att den rådgivning han erbjuder nu ska sprida sig bland företagen i takt med att fler och fler företag får råd och hjälp med miljöfrågor.

– De stora företagen ställer allt högre krav på sina leverantörer. För att få jobben krävs att man lever upp till de kraven.

– Jag vet att det ibland upplevs som komplicerat att komma igång och att det tar tid med alla standarder och lagar som finns ska följas. Inom miljöområdet finns det för övrigt 500 lagar och förordningar. Det är här jag kan komma in, förklara, förenkla och stötta.