Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöambitioner kontra realpolitik

Fredrik Reinfeldt (M) är statsminister i Sverige. Den 19 december intervjuades han av Eko-redaktionens Tomas Ramberg i radions P1. Reinfeldt var frustrerad. Jag förstår honom. Han kom direkt från det avslutade FN-klimatmötet i Köpenhamn där 193 länder varit samlade under ett par veckor. Många av länderna var inte särskilt intresserade av klimatet, sa Fredrik Reinfeldt.

Annons

Han beskrev politiska interiörer från mötet som säkerligen får många att häpna. I fyra dygn satt mötet och diskuterade procedurfrågor som vilken sal ska vi vara i, hur talarlistan ska se ut och vilken tid ska nästa möte börja, sa Reinfeldt.

Tomas Ramberg belyste med ett nationellt exempel hur knepigt det kan vara när miljöambitioner och realpolitik mixas samman. Det är inte bara i andra länder som slemma politiker spelar under täcket med miljöbovar. Skatten på handelsgödsel ska avskaffas i Sverige. Det har alliansens partier bestämt.

En enig forskarvärld hävdar att detta missgynnar miljön och riskerar att förvärra den redan svåra förgiftningen av Östersjön. Just Östersjön är en högt prioriterad fråga i det svenska EU-ordförandeskapet. Att avskaffa skatten på handelsgödsel tycks därför märkligt ur ett miljöperspektiv.

Fredrik Reinfeldt utstrålade frustration när handelsgödseln kom på tal. Beslutet är genomdrivet av regeringens Centerparti. Skattebefrielsen är en gåva till Centerpartiets rötter i jordbrukssamhället. Så är det; det vet alla. Centerpartiet är fena på att gynna sina ursprungsväljare varje gång de är i närheten av regeringsmakten.

Så var det även under samarbetet mellan Olof Johansson och Göran Persson. Mot bakgrund av statsministerns miljöpolitiska ambitioner sticker handelsgödselfrågan verkligen ut. Fredrik Reinfeldt sträckte sig så långt som att ”erkänna” att förslaget om att avskaffa skatten på handelsgödsel inte kom från honom.

Gödselfrågan är ett pedagogiskt exempel på vad politik är. För att kunna samla en majoritet krävs kompromissande mellan olika intressen. Centerns bondeintressen fick styra beslutet i denna fråga. Östersjöintresset fick stå tillbaka. Jag moraliserar inte över detta. Men jag kan dela Reinfeldts frustration över att det är som det är i politikens värld.

Widar Andersson

Politisk redaktör Folkbladet (S)

Mer läsning

Annons