Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljö och klimat i fokus då Nordanstig uppmärksammar "jordtimmen"

Den 19 mars är det åter dags för Earth Hour, den timme då vi släcker ljuset för jorden. I Nordanstig planerar nu energihandläggaren en klimatmässa med konsert för att uppmärksamma dagen.

I år är det tionde gången den internationella kampanjen Earth Hour, jordtimmen, uppmärksammas världen över.

Läs även om flera klimatmanifestationer som hölls i samband med klimatförhandlingarna i Paris, bland annat stafetten Run for your life .

Världsnaturfonden tog initiativ till första jordtimmen 2007, i Australien. Den 19 mars mellan 20.30–21.30 är det dags, och nu vill energihandläggare Eva-Lena Berglin sätta fokus på miljö- och klimattänk i Nordanstig genom en klimatmässa i Bergsjögården, där företag/föreningar kan marknadsföra miljöarbete och eventuella produkter.

– Företag med miljötänk, kanske de som återbrukar, eller säljer ekovaror med mera, är välkomna. Hittills har ett tiotal anmält sig, men några till behövs om det ska bli en klimatmässa. Det blir även föreläsning om solenergi, kaffeservering och tipspromenad. Kanhända blir det fler programpunkter, det återstår ju några veckor, säger Eva-Lena Berglin.

Efter klimatmässan går ett fackeltåg till Bergsjö kyrka, där det blir konsert med tända ljus, med Käcken & Garefors, Tua Eurén och Lotta Lindgren.

Blir det akustiskt, utan elförstärkare?

– Musikerna får undersöka om det fungerar. Man måste ju kunna höra musiken också.

Varför vill du göra detta?

– Vi är en grupp på kommunkontoret som vill att Nordanstigs kommun ska uppmärksamma ämnet. Vi måste få människor medvetna om klimathotet. Det är vi människor som orsakat det och vi måste helt enkelt ändra våra beteenden.

Blir mässan ett årligt evenemang i Nordanstig?

– Om det blir lyckat vore det roligt. Kanske kan man flytta det mellan kommunens olika delar olika år.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik