Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljö- och byggnämnden har skjutit upp beslutet om en straffavgift för Yoomi Renström

Trots en tydlig skrivning i bygglovshandlingarna att det krävs slutbesked för att flytta in i ombyggda Runemo gamla skola, så missade kommunalrådet Yoomi Renström det. Nu riskerar hon att tvingas betala en sanktionsavgift på drygt 20 000 för sitt lagbrott.

– Jag missade det. Men hösten 2014 var jag mitt i den intensiva valrörelsen. Jag skulle också flytta ut ur mitt gamla hus. Jag hade häcken full, säger Yoomi Renström på frågan hur hon kunde missa skrivningen i bygglovet.

Hon erkänner att hon därför inte var fullt så uppmärksam som hon borde ha varit och mer noggrant läst igenom handlingarna.

Miljö- och byggnämnden har nu återremitterat ärendet om en sanktionsavgift för Yoomi Renström till sitt sammanträde den 23 juni.

– Nämnden har fattat beslut om att återremittera tre sanktionsavgifter. Två handlar om avlopp som har installerats korrekt men hanterats fel administrativt av sökande. I och med att alla står lika inför lagen så valde vi att även återremittera ärendet gällande byggsanktionsavgift, säger ordförande Einar Wängmark (S).

Nämnden vill nu se över sanktionsavgifterna innan den åter går till beslut.

Läs mer: Förvaltningschefen bröt själv mot lagen

I den skrivelse som Yoomi Renström har lämnat in till nämnden tar hon på sig ansvaret att hon inte lämnade in ett slutbesked i tid och flyttade in i huset innan detta gjordes.

– En förklaring kan dock vara att jag är helt okunnig i frågor som har med byggprocesser att göra, eftersom jag aldrig har varit inblandad i något sådant tidigare, skriver Yoomi Renström.

I sin skrivelse framhåller Yoomi Renström att hon inte var informerad om vad ett slutbesked var eller att det behövdes en slutbesiktning innan familjen flyttade in.

Hon skriver också att miljö- och byggförvaltningen kände till att ett slutbesked inte hade lämnats in, men dröjde nästan ett år innan ärendet togs upp för behandling.

Läs mer: Förvaltningschefen straffas för byggfusket

Renström kommenterar också kravet att flytta ut alla möbler, inventarier och personliga ägodelar innan den 12 maj för att kunna få så kallad rättelse.

Hon hoppas nämnden inser det orimliga och orealistiska med det. Hon tänker inte tömma huset.

Läs mer: Kommunalrådet bröt mot lagen - riskerar straffavgift