Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljö och arbete går hand i hand

Glassen hämtas från Ungern, slaktdjuren transporteras till Turkiet, vatten hämtas från Norge med mera. Som om vi inte klarade av detta i Hälsingland.

Annons

Norska fiskar skickas till Kina för att fileas där, för att sedan transporteras hit, plastförpackade till våra affärer.

Verkstadsindustrin, konfektionsindustrin med flera lägger tillverkning i Kina och Asien för prisets skull, till länder där fackföreningarna och mänskliga rättigheter motarbetas.

Nu har det åter skett en stor oljekatastrof, den här gången utanför Nya Zeelands kust.

Gamla omoderna, dåligt underhållna enkelbottnade oljetankrar, flyter omkring på världshaven som vid minsta bottenkänning får läckage och oljan rinner ut i havet.

Här kunde man förse fartygen med dubbelbotten och göra dem säkrare. Kunskaperna finns. Jag har för länge sedan föreslagit att tankrar ska förses med vakuumpumpar i varje tankutrymme. Vid grundstötning hålls olja kvar i tankarna tack vare att vattentrycket utifrån hindrar oljan att flyta ut. Kanske man kunde hindra de stora oljeutsläppen. Man utnyttjar naturlagarna. En oprövad teknik, som kanske på sikt skapar på ny industrigren.

Man måste våga pröva på något nytt. Det krävs stora investeringar men oljesaneringen kräver också miljoner kronor plus allt lidande för djurlivet som nedsmutsningen medför.

Fartygstrafiken på den redan svårt förorenade Östersjön och Finska viken blir allt intensivare och därmed ökar också risken för oljekatastrofer.

För att skydda miljön vill våra politiker höja skatten på bensin för privatbilisterna för att minska koldioxidutsläppen, samtidigt som transporterna ökar till och från utlandet för varor vi själva kunde producera här i stället.

Politiker, vad blir bäst för flest?

Stig Lindström

Alfta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel