Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Militärövning i Bollnäs stadskärna: "Vi är egentligen vanliga Svenssons"

Under lördagen drog ett tjugotal beväpnade soldater genom Bollnäs centrum. Det är Hemvärnet som bedriver sin första insatsövning i kommunen på fem år.

"Lystring. Vi kommer att genomföra ett moment där vi ska ta oss igenom Bollnäs stadskärna. Vi kommer inte att skjuta under den här övningen. Men vi ska ha magasin i, utan att göra mantelrörelsen."

29 soldater står prydligt uppradade på ett led utanför Lokstallarna i Bollnäs. De förbereder sig för en kommande militärövning. Ett moment som går ut på att ta sig genom centrala Bollnäs och plocka upp en "very important person" utanför Olearys.

Läs även: Hemvärnet rekryterar personal

Några minuter innan har en grupp soldater studerat kartan över centrum. "Vi kommer att rusa vid Brotorget".

Det är hemvärnet i Gävleborg som bedriver en insatsövning. Någonting som sker ett par gånger om året. Men det är första gången på fem år som det händer i Bollnäs.

- Vår huvuduppgift är att försvara Sverige och vårt terretorium i en händelse av krigstillstånd. Hemvärnet består egentligen av vanliga Svenssons och när vi inte bär uniform arbetar vi med annat. Truppen består av allt från barnpsykologer till rörmokare, berättar Markus Åkerlund, som är plutonchef på hemvärnet i Gävleborg.

Läs även: Hundekipage tränas i Föne

Under dagen har soldaterna övat på strid i begyggelse och förflyttning i urban terräng. Nyfikna civila från allmänheten har dykt upp på Lokstallarna - där momenten i huvudsak placerats. Markus Åkerlund berättar att många är glada över att Hemvärnet visar upp sig.

- Responsen har varit övervägande positiv. Men jag kan förstå om folk tycker det är obehagligt eftersom uniformen är direkt kopplad till vapen. Men vi vill ändå visa att vi gör det här för samhällets trygghet.

Att planera en insatsövning tar ofta tid. Det är många aspekter som måste tas i beaktning. Kommunen ska informeras, lämplig plats ska hittas och allmänheten får inte störas för mycket.

- Vi måste också ta hänsyn till situationen med nysvenskar. Många kommer från länder där krigsituationen ser helt annorlunda ut och där krigsmakten är förknippat med någonting traumatiskt, säger Markus Åkerlund.

Medan vi pratar ringer det i Markus telefon. Det är hans sexåriga dotter som undrar om de ska bygga lego när han kommer hem.

- Härlig kontrast. Här sitter man och planerar att rycka fram genom Bollnäs. Det är väl ett bevis på att vi verkligen är som alla andra, säger han och skrattar till.

En annan som valt att engagera sig i Hemvärnet är Julia Örnberg. Hon tycker att det svåraste med övningarna är att få till ett samspel och uppfatta order när hon befinner sig långt bak i ledet under insatsen.

- Det är ju det som vi övar på nu. Därför är det väldigt bra att det här sker några gånger om året. Det gäller att alla är koncentrerade och gör vad de ska. Annars kan det bli komplikationer, säger hon.

För några år sedan gjorde Julia sin GMU i Luleå. Att engagera sig i Hemvärnet har varit en självklarhet för henne.

- Jag tycker att det har blivit mer oroligt ute i Europa. Fler borde engagerna sig. Det handlar om att dra sitt strå till stacken.