Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael Jansson i replik: "Fria fantasier om SD:s Sverigefientlighet"


Replik på "SD är inte som andra"
(7/7) från Mikael Jansson (SD), försvarspolitisk talesman.

Patrik Oksanen gör en höna av en fjäder i sin artikel om Sverigedemokraterna. Vid det aktuella seminariet, som ägde rum på inbjudan av Försvarspolitisk Arena och inte på initiativ av partiet, så var det så enkelt att jag gav Sverigedemokraternas syn och Gustav Kasselstrand gav SDU:s syn på försvars- och säkerhetspolitiken.

Det är sant att det är en något udda situation med ett ungdomsförbund där ordföranden är utesluten ur partiet, men alldeles oavsett detta så är Gustav fortsatt SDU-ordförande ännu någon tid och SDU var inbjudna av arrangörerna till mötet. Hade Gustav varit utesluten ur SDU så hade det varit en annan situation.

Det är viktigt att komma ihåg att min roll här liksom vid utfrågningen är att företräda Sverigedemokraternas linje. Ungdomsförbundet är en självständig organisation vars ställningstaganden inte alltid landar i samma ståndpunkt som partiets. Sverigedemokraternas hållning visavi Ryssland har jag själv och åtskilliga andra företrädare gjort klart i många sammanhang, bland annat i intervjuer publicerade av Oksanen själv.

Kortfattat så anser vi att Sveriges försvar behöver förstärkas kraftigt för att möta det potentiella hot som kommer i första hand från ett upprustande och alltmer auktoritärt Ryssland. För att underlätta detta har vi budgeterat för att successivt höja försvarsanslagen till en nivå av ca 2,5 % av BNP samt lagt förslag om att erbjuda Finland att ingå i en gemensam försvarsallians.

Oksanens tal om Sverigedemokraternas Sverigefientlighet och gemensamma framtidsvisioner med Ryssland är fria fantasier. Vi har röstat mot förslag i Europaparlamentet som har inneburit fördjupad EU-integration, vilket vi också motsätter oss. Det är fullt möjligt att ha två tankar i huvudet samtidigt.

Vi är kritiska till såväl EU:s överstatlighet som rysk aggression och om övriga partigrupper hade velat ha stöd från vår (EFDD) i exempelvis den senaste omröstningen om Ryssland och Ukraina så hade man undvikit att ha med skrivningar om utökad integration. Liknande förhållanden har varit för handen i övriga omröstningar i ämnet.

Den rimliga frågan att ställa sig torde egentligen vara: varför kallar Oksanen det enda parti som faktiskt vill öka anslagen till försvaret för Sverigefientligt? Det rimliga vore att lägga den anklagelsen på de partier som under en lång följd av år har undergrävt Sveriges försvarsförmåga.

Mikael Jansson (SD), försvarspolitisk talesman Sverigedemokraterna

Svar Direkt från ledarredaktionen:

Faktum kvarstår, Jansson valde att delta i en utfrågning med en utesluten medlem. Hade SD önskat markera avstånd mot den uteslutne kunde man ha sagt att man delade scentiden i två. Det skedde exempelvis med Centerpartiet p.g.a. tidsbrist för partiets talesperson. Inte en endaste gång bemödade sig Mikael Jansson heller att klargöra det märkliga förhållandet från scenen. Det valet får Jansson och SD stå för.

Beträffande gemensamma mål med Moskva, så vill SD varken ha EU eller Nato. Det vill inte Ryssland heller. Men det är två konkreta lösningar för samarbete till gagn för små staters säkerhet i avseende ekonomi, energi, politik eller försvar. Vilken säkerhetsordning, som inte inbegriper EU och/eller Nato, och som garanterar att små stater som de baltiska, Finland och Sverige inte hamnar i rysk inflytelsesfär är en fråga som SD undviker. I stället röstar man emot kollektiva svar mot den ryska aggressionen.

I sakfrågan om hur SD har agerat i Europaparlamentet så finns det i omröstning efter omröstning svart på vitt att bland annat partiets baltiska kollegor i EFDD röstat annorlunda i flera av ovan nämnda omröstningar. Dessutom avviker Dansk Folkeparti från SD:s röstmönster, och Sannfinländarna uppvisar i stort sett den totala motsatsen.

När andra EU-skeptiker runt Östersjön klarar av att hålla två tankar i huvudet så gör inte Sverigedemokraterna det. Att däremot skjuta budbäraren, eftersom partiets förmåga till självrannsakan och självkritik är obefintligt, är man desto bättre på.