Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mika känner ingen press

/
  • Mikas första singel från nya albumet heter

Efter två års tystnad är han tillbaka.

Mika höjdes till skyarna efter "Grace Kelly" men känner ingen press inför släppet av sitt andra album.

- Jag är lugn och säker på att jag gjort något bra, säger han till TT Spektra.

Annons

Man brukar prata om den berömda andra romanen. Efter en succé väntar alla på något nytt, något mer, något sensationellt. Samma fenomen finns även i musikbranschen.
Mika slog igenom med buller och bång för två år sedan med singeln "Grace Kelly". Den då 24-årige britten geniförklarades och priserna ville aldrig sluta hagla över ynglingen med rötter i Libanon.

Därför är det väl bara naturligt att undra om han möjligen känner sig lite nervös inför skivsläppet, det berömda andra albumet?
Jag hinner aldrig ställa frågan. Mika förekommer mig.
- Ska du också fråga om jag känner press? Det där är något som media gärna vill odla, eller hur?
Han ler finurligt och det glittrar i hans ögon. Han fortsätter:
- Ok, så här är det. Jag vet att jag gjort ett fantastiskt album och känner mig väldigt trygg faktiskt. Det här kommer bli riktigt bra!
Jag får tro honom.

I all trygghet valde han ändå att i sista stund ändra namn på skivan, från "We are golden" till "The boy who knew too much".
- Första singeln på skivan heter ju "We are golden", och jag gillar inte att upprepa mig, det var därför, säger Mika och lägger ena benet över det andra.
Videon till "We are golden" är redan klar, och för regin står ingen mindre än svensken Jonas Åkerlund, berömd för att ha gjort flera av Madonnas videor.
- Det är en dröm som blir sann. Jag har alltid velat jobba med Jonas. Jag älskar att han är så galen, fastän han är kommersiell.

Själv har Mika inga problem med att vara just kommersiell. Trots att hans Twitter-inlägg osar av politisk medvetenhet, är han inte orolig för att det skulle kunna påverka hans karriär eller försäljningssiffror.
- Jag menar, jag gör inte politisk musik. Men i vissa frågor måste man som människa ta ställning. Så är det med till exempel fallet Aung San Suu Kyi, som fortfarande sitter i husarrest i Burma. Därför har jag skrivit om henne på Twitter.
Tio minuter med Mika på ett hotell i Malmö, där han ska uppträda på Malmöfestivalen, går fort, alldeles för fort. Men Mika ler och pratar vidare. Plötsligt säger han:
- Varför är det alltid bara tiominutersintervjuer? Vad hinner man säga?
En hel del trots allt, och jag slussar vidare en avslappnad Mika till nästa intervju. Tio minuter. Ingen press. 

Kerstin Magnusson/TT Spektra

Mer läsning

Annons