Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket säger upp avtalet

Migrationsverket lägger ner det tillfälliga asylboendet i Njutånger.

Nu checkar de asylsökande ut från före detta Njutångersgården och Royal swiss hotell. Migrationsverket har sagt upp avtalet med Karlskronan AB, och redan i dag förflyttas omkring 20 personer från Njutånger till andra tillfälliga boenden.

- Alla skriverier och tveksamheter som framkommit har gjort att vi tyckt att vi ska kliva ur avtalet. Det har inte gått att reda ut vad som är moraliskt och etiskt riktigt, säger Lars Ulander, som är chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn.

• Finns det utrymme för självkritik?

- Det har blivit många diskussioner om vi har tillräckligt tydliga och fungerande rutiner. Frågan är lyft till generaldirektören, så det kanske blir ändringar i rutinerna nu. Men vi har haft en extrem situation och då är det lätt att det slinker igenom bolag med tveksamma ägarförhållanden.

Migrationsverket sade upp avtalet med Karlskronan i slutet av november, och med två veckors uppsägningstid innebär det att Migrationsverket ska ha lämnat anläggningen i helgen som kommer. På lördag fortsätter utflyttningen, då omkring 25 personer ska transporteras till Arlanda för återresa till hemländerna Serbien och Makedonien.

Fotnot: Tidningen har sökt Johan Stendahl