Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket räknar med kritik

Riksrevisionen granskar Migrationsverket efter asylboendet på Njutångersgården.

Lars Ulander, chef för mottagningsenheten i Söderhamn, är beredd på kritik.

Förra året hamnade Riksrevisionens strålkastarljus på förhyrning av lokaler. Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn har fått utstå granskning efter avtalet med Karlskronan AB, som möjliggjorde ett asylboende på det före detta vandrarhemmet Njutångersgården under hösten.

- Jag är fullständigt övertygad om att de kommer ha synpunkter på våra upphandlingar och avtal, särskilt i de snabba lägena, säger Lars Ulander, chef för mottagningsenheten i Söderhamn.

Njutångersgårdens hotell och vandrarhem AB hade stora skulder när Migrationsverket sökte hyresvärd hösten 2010.

Lagerbolaget Karlskronan AB aktiverades, och eftersom det inte uppvisade några negativa siffror kunde Migrationsverket teckna avtal med detta bolag i stället – trots att samma personer stod bakom de två bolagen.

- Vi hade en kraftig inströmning av asylsökande, det var ett akut läge att snabbt få fram avtal för att ge dem tak över huvudet. Det var inte läge att undersöka förhållandena närmare då, säger Lars Ulander.

Granskningen av mottagningsenheten är ännu inte avslutad. Ansvarig revisor, Kent Gustavsson, vill inte kommentera utredningen så länge den pågår.