Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket får kritik för bristande kontroll

För de två månader som Migrationsverket hyrde Njutångersgården har företaget Karlskronan fått närmare 2,3 miljoner kronor. Pengar som de varken har skattat för, eller momsredovisat.

- Det är pengar som gått rätt ner i fickan, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Migrationsverket tecknade i höstas ett avtal med Karlskronan AB om att hyra Njutångersgården för ett tillfälligt boende. Boendet användes mellan den 14 oktober och 11 december. För detta betalade Migrationsverket 2 284 462 kronor.

På fakturorna från Karlskronan stod det att företaget hade F-skattsedel och var momsregistrerade. Trots att de varken var det ena eller det andra.

Pia Bergman på Skatteverket säger att hon inte kan uttala sig i ett enskilt ärende. Men poängterar att ett företag som har haft anställda utan att i förväg registrera sig, som anger falska uppgifter på fakturor och som inte redovisar moms trots att de tar betalt för det, gör sig skyldiga till skattebrott.

- Bara en utredning kan visa hur allvarligt det är, men ett sådant företag skulle kunna räkna med efterräkningar även från åklagarmyndigheten. Det företaget har ägnat sig åt är skattebedrägeri.

Pia Bergman är kritisk mot att Migrationsverket inte kontrollerat företaget innan de tecknade avtal med Karlskronan.

- Vi har en skyldighet att kontrollera att de företag vi har avtal med är i ordning. Här har uppenbarligen någonting gått snett. Det är det internkontrollen får titta på nu, säger Lars Ulander, chef för flyktingmottagningen i Söderhamn.

Efter att Migrationsverket upptäckte tveksamheter kring boendet sade de upp avtalet och tillsatte en internkontroll. Utredningen är ännu inte klar.

I samband med detta har man bland annat upptäckt att Karlskronan har krävt för mycket betalt. Det rör sig om flera hundratusen kronor. Enligt Lars Ulander finns ett muntligt löfte om att Migrationsverket ska få tillbaka pengar.