Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket anmäler misstänkta chefen för ekonomisk brottslighet och sexuella trakasserier

Sexuella inviter, överträdelser av personliga gränser och oönskad fysisk beröring av medarbetare. Efter två veckors utredning väljer Migrationsverkat nu att anmäla enhetschefen på Migrationsverket i Söderhamn – för ekobrott och för att ha trakasserat ett 20-tal medarbetare.

I över två veckors tid har Migrationsverkets enhetschef i Söderhamn, Lars Ulander, utretts för kränkande behandling av personal och ekonomiska oegentligheter.

Läs mer: Migrationsverket om misstänkte chefen – "Vi agerar kraftfullt".

Nu meddelar Migrationsverket att de väljer att polisanmäla enhetschefen för misstänkta brott gällande ekonomiska oegentligheter.

Enligt myndigheten ska enhetschefen ha brutit mot gällande lagar och regler, bland annat för inköp av produkter, fakturering och redovisning.

– Vi misstänker att han gjort omotiverade inköp i verksamheten, säger Magnus Rodin, chef för Migrationsverkets region Mitt.

Innebär det att han har köp saker till sig själv?

– Det kan vara så. Det handlar även om hur tjänstefordon använts och hur regler och rutiner för att godkänna fakturor inte har följts.

Har han godkänt sina egna utlägg?

– Ja, i många fall är det sådant vi upptäckt, säger Magnus Rodin.

Samtidigt som polisanmälan görs har Magnus Rodin lämnat in en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd. Bakgrunden är den utredning av påstådda trakasserier och kränkningar som enhetschefen misstänkts för som idag, onsdag, lämnades över från företagshälsovården.

Läs även: Så stöttas familjen till den anklagade chefen – "Vi har kontakt hela tiden".

Utredningen visar attdet ska ha förekommit verbala påhopp, sexuella trakasserier och kränkningar av ett 20-tal medarbetare i Söderhamn.

– Det handlar om verbala sexuella inviter, en chef som trotsat personliga gränser och oönskad fysisk beröring av medarbetare, säger Magnus Rodin.

I väntan på beslut har enhetschefen tagits ur tjänst. Nu ska ansvarsnämnden pröva frågan om den utredde enhetschefen ska avskedas. Dessutom ska nämnden pröva frågan att väcka åtal för brott mot arbetsgivarlagen.

Migrationsverket ser mycket allvarligt på de uppgifter som har kommit fram och så fort som ledningen fick höra talas om det tillsattes en utredning.

– Personal och enhetschefer i regionen har idag informerats om utredningen och dess omedelbara följder. Vi kommer nu att fokusera på att reparera och bygga upp en sund arbetsmiljö med trygghet för de anställda på enheten, säger Magnus Rodin.

Varför har ni inte polisanmält de sexuella trakasserierna också?

– När det gäller trakasserier mot enskild person är det respektive målsägare som måste göra anmälan. Alla som har trätt fram i utredningen skyddas av sekretess och är anonymiserade. Därför vet inte jag vilka dessa är. Vi uppmanar däremot de som drabbats att göra en egen polisanmälan och kommer att ge fullt stöd till dem.