Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Micha Svechnikov är tillbaka hemma i Ljusdal: "Har utsatt relationer för risiga prövningar"

Under en lång tid av en lång karriär ansågs Micha Svechnikov vara världens bästa bandyspelare. Efter flera år av spekulationer är 42-åringen nu hemma i Ljusdal igen – för att runda av. – Kommande säsong i alla fall, sedan får vi se, säger han om framtiden.

TV: Se när Micha Svechnikov presenteras av LBK

Året var 1994 när då 20-årige Michail "Micha" Svechnikov kom till Ljusdal och tog publiken med storm. Åtta säsonger gjorde han då i LBK – innan det bar av till först Vodnik och sedan till Dynamo Moskva.

Meriterna talar för sig själva för Svechnikov, som under många år ansågs vara världens bästa bandyspelare. På listan står tio ryska mästerskapstitlar, sex VM-guld med Ryssland, fem World Cup-segrar, fem titlar i den numera nedlagda Europacupen – och ett SM-guld med Sandviken 2011.

TV: Bengtsson om Törnberg: "Det retar mig att han inte är här"

På fredagen kallade Ljusdal till presskonferens – de allra flesta visste nog vad som komma skulle. Micha Svechnikov kommer nu att bo på heltid i sitt hus i Ljusdal – och avsluta sin karriär i LBK. Något som det ryktats om i flera år – senast i höstas var han på väg.

– Ska jag dra hela historien? Nej, jag tar det senaste. Väskan var packad, taxin var beställd, så nära var jag då, men kunde inte ta det sista lilla steget. Jag kände att jag inte kunde lämna laget (Dynamo Moskva) under pågående säsong, säger Micha Svechnikov.

– Jag har utsatt relationer för risiga prövningar, kan jag säga, här hemma. Jag är tacksam för att jag kan ha de här människorna som vänner forfarande, säger Micha Svechnikov, och han vill lyfta fram en person som betytt mycket för att han till slut kunde ta steget och lämna hemlandet för att spela i Ljusdal.

– Jag måste nämna ett namn, bland många andra. Micke Vallin har stått ut med mig under alla dessa svängar. Det han har gjort för att jag ska stå här i dag går inte att beskriva med ord, säger han om marknadschefen i klubben.

Men hur var det att lämna Dynamo nu?

– Det är en historia för sig. Men det som händer i klubben nu är tragiskt. Det är min moderförening, och jag lider med klubben.

LÄS ÄVEN: Klart: Svechnikov är tillbaka i LBK

Micha Svechnikov kommer att spela allsvensk bandy med Ljusdals BK kommande säsong. Att klubben i ett tidigt skede, utan att vara först på listan att ersätta Kungälv , sagt ifrån sig en plats i elitserien står han bakom.

– Jag har varit med i den diskussionen från början, och var på nej-sidan direkt. Jag är enkel och rak: jag tycker att man ska gå rätt väg upp, thats it, säger Micha Svechnikov.

Hur bra är du nu?

– En lättläst fråga (skratt). Jag har faktiskt förberett ett svar på den... Jag har samma krav på mig själv, och förväntningarna är detsamma för de som kommer och kollar. Jag ska göra allt som står i min makt för att det ska komma fler, och till nästa match ännu fler.

Kvaliteterna på de runt om i LBK har han dock inte så stor uppfattning om.

– Jag har inte så mycket koll, jag har inte träffat killarna än, men som jag har förstått det så drar vi igång på måndag.

På presskonferensen, som direktsändes av Bandypuls, drog Micha Svechnikov på sig en gulgrön tröja med nummer 6 på ryggen. Han överger därmed 66, som han spelat större delen av karriären i.

– Jag hade sexan när jag spelade i LBK senast, fast ingen kommer kanske ihåg det för det var ju inte i går... Jag vet inte varför, det var bara en idé. Jag sa att om jag ska komma hem och spela så ska jag ha sexan, gör vad ni vill, säger Micha Svechnikov, en gång världens bästa bandyspelare som nu ska sluta cirkeln.

Vad har du för förväntningar på den kommande säsongen?

– Vi ska gå upp i elitserien.

Har du fler säsonger i dig efter den kommande?

– Efter? Vet inte, det får vi se liksom. Men hittills har det inte varit några problem. Det är inga konstigheter.