Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metallprodukter i Edsbyn flyttade hela sin fabrik - investerade runt 15 miljoner

Metallprodukter i Edsbyn började för snart två år sedan att flytta hela sin fabrik. Företaget köpte två av Allmogefönsters tidigare fyra byggnader och byggde dessutom ut med 1 000 kvadratmeter. I dag har företagets 22 anställda börjat landa i de nya lokalerna.

Sammanlagt har Metallprodukter investerat cirka 15 miljoner i ny fastighet, utbyggnad och reinvesteringar i maskinparken. Ett exempel på det är en ny pulverlacksanläggning med betydligt större kapacitet än tidigare anläggning. Ett annat är en helt ny fiberlasermaskin utrustad med höglager och egen gastillverkning, som innebär att man kan skära snabbare och effektivare i framförallt tunt plåtmaterial.

Läs mer: Miljonaffär i Edsbyn när AICAB köpte Metallprodukters gamla lokaler

– Det har blivit bra. Vi hade en situation där vi såg att vi hade växt ur våra gamla lokaler vid Ängsgatan och vi hyrde extern yta också. När de här lokalerna dök upp och vi fick möjlighet att förvärva dem då tog vi chansen. Vi har i samband med flytten och en ny produktionslayout också passat på att optimera produktionsflöden för ökad effektivitet, säger vd Hans Nohrlander.

I dag samsas hela företaget under ett och samma tak. Vilket också var ett av huvudmålen med flytten.

När Allmogefönster lade ner sin produktion vid Hantverkargatan i Edsbyn väcktes farhågor om de tidigare produktionslokalerna och kontorsdelen, som stod tomma och öde.

– Det var lite spöklikt här då ett tag. Därför fick vi höra många positiva röster, när vi flyttade hit. Det hade hänt något och lokalerna hade växt till liv igen, säger Hans Nohrlander.

Läs mer: De miljonsatsar för bygdens framtid

Att flytta en hel fabrik med maskiner och allt kräver mycket energi och arbete. Torbjörn Nymans har jobbat för Metallprodukter sedan 1999 och har under den tiden hunnit med tre flyttar. Första gången var när man flyttade monteringen till Edsbyverken (Edsbyn), dit även paketeringen flyttade 2008.

Innan utbyggnaden var klar och man kunde flytta dit förra året skedde monteringen i en annan del av de nya lokalerna. I den stora utbyggnaden, som tidigare var en öppen bakgård, sker i dag in- och utlastning och just montering. Man byggde även ut i en annan del av huset, så att lackeringen kunde få mer utrymme.

– En flytt är ju alltid en flytt med allt vad det innebär. Men vet man att det blir bättre efteråt kan man ta den smällen. Man såg också att det blev bra, när det blev klart. Vi har fina lokaler här, säger Torbjörn Nymans som jobbar som montör.

Elisabeth Röjd började jobba för Metallprodukter för snart 40 år sedan - 1976. Även Elisabeth är nöjd med de nya lokalerna. Hon jobbar också som montör och med paketering.

– Det är jättebra lokaler. Vi blev allt mer trångbodda i de gamla. När jag började hette företaget fortfarande Stigs mekaniska, säger Elisabeth Röjd.

Stigs mekaniska grundades 1942. Metallprodukter blev namnet 1989.

Dennis Olsson jobbar sedan några år som svetsare. Han gjorde från början sin praktik vid Metallprodukter.

– Det blev till det bättre. Vi har nu mycket större ytor och ett bättre flyt i fabriken. Det var också dit vi ville komma, säger Dennis Olsson.

Produktionen vid Metallprodukter har sedan flytten specialiserats mot bearbetning av plåt. Man förädlar genom laserskärning, kantbockning, svetsning och pulverlackering av plåt. Man har även en egen monteringsavdelning.

Det mesta av produktion vid Metallprodukter går till tre partners.

SMS, Smart Media Solutions är en av dessa. Till SMS gör man till exempel fästen och bärare för projektorer och tv-skärmar.

Till Edsbyverken producerar man exempelvis underreden till skrivbord.

Nordic gym är också en av de tre och för deras räkning produceras olika former av gymmaskiner.

Metallprodukter har en årsomsättning på cirka 30 miljoner.

Läs mer: Ny ägartrio för Metallprodukter