Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metallers strukturer

Metallum heter den nya utställningen i Edsbyns bibliotek. Ulrika Fagernäs från Alfta fångar i sina akrylmålningar olika metallers strukturer och färger. Två målningar visas nu även i biblioteket i Alfta.

Hon vill på sitt sätt gestalta metallers själar utifrån vad hon har känt när hon har tagit i metallerna och jobbat med dem. I silver och brons finns till exempel den röda färgen, som står för hetta och det formbara, enligt Ulrikas eget form- och färgspråk.

Järn är inte grått och kallt, utan väldigt mjukt och varmt. Brons är elastiskt och kan expandera.

Peter Nilsson, ursprungligen från Gotland, hakar på i Edsbyn med en målning, Atavismer (nedärvda egenskaper) som ansluter bra till Ulrikas tema.

– Det är mycket upp till betraktaren att tolka vad man ser i målningen och målningarna, säger Peter Nilsson.

Han och Ulrika Fagernäs har nu inlett ett spännande samarbete. Peter är författare och lyriker från Gotland och Ulrika utbildad sten- och bildhuggare som även smider i silver, guld och brons.

De råkade på varandra via internet och upptäckte att de hade många gemensamma intressen och kompletterar varandra. Ulrika har gjort målningen Gaias iris som även är ett själsporträtt av båda.

I ett själsporträtt fångar hon människors inre egenskaper och känslor i olika färger. Den röda färgen uttrycker kreativitet och passion och den blåa för högt intellekt.

I Gaia iris tar hon fasta på hans egenskaper som att vara nitisk och ha tålamod. Medan hon själv beskriver sig som flyktig och luftig. De är lite som yin och yang.

– Peter är ju författare. En författare är också en konstnär. Vi ingår i samma släkte. Vi är två olika, men ändå lika människor, säger Ulrika Fagernäs.

– Vi har gemensamma intressen som mytologi och sagoberättande. Det Ulrika gör är ett komplement till det jag gör och det jag gör ett komplement till Ulrikas verk, säger Peter Nilsson.

Blickar vi framåt kommer Ulrika att vara med i årets Konstrunda i början av augusti. Art in the garden kommer då tillbaka.