Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metaller kvar vid gruvan

Metallhalterna kring den gamla gruvan i Enåsen minskar inte som förväntat.

Gruvan som ligger i Ramsjö, lades ned på 90-talet. Efter det har Boliden Mineral gjort en rad så kallade efterbehandlingsprogram, för att återställa området och sanera marken.

Så sent som 2009 fanns förhöjda metallhalter i markens ytskikt i det gamla industriområdet, och fortfarande är efterarbetet inte klart. Det konstateras i företagets egen årsredovisning för området.

– Metallhalterna i dränagevattnet har inte gått ner till de nivåer vi hade förväntat oss. Nu måste vi utreda varför det blivit så, säger Pia Lindström, miljö- och säkerhetschef på Boliden gruvor.

Det är reningen av dränagevatten från gråbergsupplaget som inte fungerat enligt plan. Nu har bolaget i stället föreslagit till länsstyrelsen att man ska omhänderta det metallhaltiga vattnet genom att leda det till dagbrottet på området, för att sedan kalka det vid behov.

– Det är många tekniska frågor att lösa, men det här var ett test. Det viktiga är att vi har omhändertagit vattnet, säger hon.

Tanken var att industriområdet skulle ha varit helt färdigsanerat förra året, något som skjutits upp och beräknas vara klart i slutet av 2014.

Dessutom klassas i dag gråbergsupplaget som ett område med potentiellt mycket hög miljöpåverkan, i stället för hög som tidigare, enligt en intern riskbedömning som Boliden har gjort.

Men något misslyckande vill Pia Lindström helst inte kalla det för.

– Vi är ju såklart inte nöjda med det. Men det här var ju en efterbehandling som gjordes på nittiotalet och som vi får se resultatet av nu. I dag har vi en ökad kunskap kring det här, och det jag kan säga är att vi måste gå tillbaka och studera det här djupare, säger hon.

Efterbehandlingsprogrammen i hela Enåsenområdet, räknar företaget med åtminstone fram till 2018 innan man är helt klar med.

Men helst borde det gå snabbare, menar Anna Lindahl, handläggare på länsstyrelsens miljöenhet, som kontrollerar hur gruvdrift påverkar miljö och natur.

– Vi har ju begärt in tidsplan och en plan för hur de ska gå tillväga med en mer långsiktig lösning och nu ska vi ta ställning till deras förslag, säger hon.

Hur allvarliga är de här metallhalterna?

– Man behöver inte dra allt för stora växlar på det, men om det läcker ut metaller i vattendrag runtomkring så är det inte bra. Målet är att man inte ska behöva kalka området som nu, säger Anna Lindahl.