Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest politik eller flest platser?

/

De borgerliga partierna i landstinget har presenterat sitt valmanifest. Utan Centerpartiet. Men med Sjukvårdspartiet.
Samverkan Gävleborg heter det då.
Och de satsar på ett maktskifte.
Med tanke på i vilket skick landstinget i Gävleborg är i så behövs det verkligen en ny ledning.

Annons

Landstinget med Sveriges högsta landstingsskatt, undantaget Stockholm, men knappast Sveriges bästa vård är sannerligen en utmaning att ta över. Någon skattesänkning är det dock inte tal om.

Det krävs först ordning i ekonomin. Kan låta rimligt. Problemet är bara att om en skattesänkning inte ens är en målsättning kommer den aldrig att genomföras. Det finns alltid andra hål att stoppa pengarna i.

Så Sveriges näst högsta landstingsskatt kommer att bestå.

Vad är då skillnaden med en annan politisk ledning?

Enligt valprogrammet lovar samverkan för Gävleborg att avskaffa remisstvånget, se till att det finns fler specialister i primärvården, öppna för alternativa driftsformer, förbättra tillgängligheten, minska vårdköerna och ha landets mest nöjda invånare.

Men framförallt utlovar de ett annat politiskt ledarskap. Till skillnad från idag vill de ta ansvar för de politiska beslut som fattas.

Det är rimliga målsättningar.

Den stora frågan är bara hur de ska få chansen att göra allt detta?

Idag räcker inte samverkan för Gävleborgs sammanlagda mandat på långa vägar till en majoritet.

Socialdemokraterna är det överlägset största partiet i landstingspolitiken.

Som det ser ut nu behövs Centern för ett maktskifte i landstinget.

Centern och Björn Brink har visserligen öppnat för ett allianssamarbete i landstinget. Med det menas dock att Sjukvårdspartiet inte får vara med om Centern ska vara med. Det är ett nytt påfund.

Björn Brink ledde nämligen ett alliansamarbete inför förra valet med fem partier där han själv bjöd in Sjukvårdspartiet att vara med. Då dög partiet och dess politik. Och på det stora hela har Sjukvårdspartiet samma politik idag som inför förra valet.

Så frågan är vad det egentligen handlar om?

Centern vill, enligt egen utsago, hålla alla dörrar öppna. Det samarbetet där de får igenom mest av sin politik kommer de att gå in i.

Närmare sanningen ligger säkert att Centern fortfarande är besvikna på Sjukvårdspartiet sedan det lokala samarbetet sprack i Bollnäs.

Eller så handlar det helt enkelt om att Centerpartiet och Björn Brink vill ha alla möjligheter öppna för att kunna maximera antalet platser. Den som lovar Björn Brink en landstingsrådspost har stor chans centerns röster i landstingsfullmäktige.

För skulle det bara handla om politik är svaret givet, även för Centern, att samarbeta med de andra borgerliga partierna. De har naturligtvis mest gemensamt vad gäller landstingsfrågorna.

Höstens val kommer att visa vad väljarna tycker om att Centern har satt sig i landstingsledningen med Socialdemokraterna och att de inte är med i förberedelserna för ett borgerligt maktskifte i landstinget.

Men en sak är säker, det behövs ett maktskifte i ett av Sveriges mest misskötta landsting.

Mer läsning

Annons