Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest husdjur för pengarna

/

Du har en liten budget.

Du behöver en vän.

Vilket husdjur är bästa köpet?

Annons

Det är trevligt med husdjur. För barn är det ett bra sätt att lära sig ansvar, och samtidigt få en fin vän.

Men vilket djur ska du välja? Det är stor skillnad mellan fisk och hund. Vad är viktigast att tänka på?

Sverre Sjölander är professor emeritus i zoologi. Han vill dela in husdjuren i sällskapsdjur och, ska vi kanske säga, prydnadsdjur.

Du som ägare har alltid en relation till djuret, men det är bara sällskapsdjur som har en relation till dig.

- En pytonorm till exempel är ett rätt trevligt djur, men inget sällskapsdjur. De skiter i dig, säger Sverre Sjölander.

Det är inte fel med prydnadsdjur, det är som ett stycke natur inomhus. Själv har Sjölander alltid haft akvarium.

- Det är en bit av Amazonfloden i vardagsrummet, det är inte dumt.

Sällskapsdjuren däremot fyller en helt annan funktion. De är den moderna människans ersättning för småbarn, slår Sjölander fast.

- Det är inget att hymla om.

Vi är biologiskt programmerade att ta hand om småbarn. Förr hade man dem omkring sig från tonåren till klimakteriet, och vid det laget hade man hunnit bli mormor för länge sedan. Behovet av att ta hand om värnlösa små varelser finns kvar i våra gener i en tid då vi föder knappt två barn per kvinna.

Sverre Sjölander tycker att en katt ger mest sällskapsdjur för pengarna. Den är billig, mjuk, social och sköter sig mest själv.

En hund har fördelen att den avgudar dig, men kräver mycket mer. Dessutom går den ju bort i vårt test, eftersom den är så dyr.

Gnagare är en annan intressant kategori om man letar efter en priseffektiv vän. Kaninen och marsvinet är klassiker, som man lätt hittar kring hundringen på annonssajten Blocket.se. De har en mycket trevlig textur, och är i alla fall så sociala att de kan skilja på olika människor.

- Kaniner och marsvin känner sig trygga hos vissa och otrygga hos andra. Men de är egentligen inte speciellt intresserade av att bli klappade.

Däremot är många mindre gnagare extremt sociala. De umgås gärna, och kan bli helt handtama.

- Råttor är fruktansvärt trevliga. Särskilt svartvita.

Problemet är att deras urin luktar starkt. Därför rekommenderar Sverre Sjölander gerbiler, ökenråttor. De dricker blygsamt, så deras urin är i princip torr. Därför luktar den mindre.

I vårt test nedan har vi lagt samman alla kvaliteter ett husdjur kan ha. Ställt i relation till priset ger det oss en siffra som anger hur prisvärt djuret är – "Djurupplevelse per krona".

Hunden är den stora förloraren med en Djurupplevelse per krona på 0,02. Det beror på dess höga pris.

Vinnaren är katten, tack vare lågt pris, skaplig social förmåga, mjuk päls och lite skötsel. Det ger en Djurupplevelse per krona på 2,45.

Mer läsning

Annons