Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Meritlistan som förklarar avgångskraven mot Romson

Veronica Palm (S) försvarar Åsa Romson (MP) med att hon utstår hårdare kritik för att hon är kvinna. Inget kunde vara mer fel om man studerar Romsons meritlista.

Romson är kraftigt ifrågasatt och det är inte konstigt att avgångskrav lyfts. Bland annat från Peter Eriksson, tidigare språkrör och Magda Rasmusson, tidigare ordförande för partiets ungdomsförbund. Dessutom har en rad av kommunpolitiker trätt fram för att kräva Romsons avgång.

Därför är det något förvånande när Veronica Palm, tidigare S-topp, snart ordförande för Rädda barnen går ut och argumenterar för att Åsa Romson är utsatt för ett drev eftersom hon är kvinna. I en debattartikel publicerad i Expressen skriver hon: "det hon utsätts för nu är ett skolboksexempel på hur kvinnor med makt mäts utifrån andra måttstockar än män".

Låt oss gå igenom Romsons meritlista för att se om det stämmer:

Oktober 2014. Efter en månad som miljöminister avslöjas det att Romson har målat sin husbåt med förbjuden miljöfarlig färg. Hon har också smitit ifrån att betala skatt på den diesel hon tankat båten med. Kort efter denna skandal framkommer det också att den topptjänsteman som Romson har handplockat är dömd för att ha smugglat in narkotika, en sorts knarksvamp, till Sverige.

Svenska folkets största allergi är politiskt hyckleri.

Narkotika som är ett tabubelagt ämne i Sverige gör knappast situationen enklare. Här går förtroendet förlorat eftersom en miljöpartist och miljöminister, dessutom doktor i miljörätt, måste kunna leva som man lär. Endast skandalerna i oktober räcker för ett avsluta en persons politiska karriär, oavsett om det är en man eller kvinna. Men Romson får sitta kvar. Tiden efter oktoberskandalerna är viktig för hennes framtid och hur hon kommer bedömas. Hennes förtroende är vid denna tid lägst av samtliga partiledare. Vad som hade behövts här är några tydliga politiska vinster och ett skarpt publikt intryck som inger förtroende. I stället sker precis tvärtom.

Februari 2015. Ny skandal. Romson och hennes tre närmsta tjänstemän äter trerätters med vin och skickar notan till regeringskansliet – vilket strider mot reglerna för intern representation.

Maj 2015. I en partiledardebatt gör Romson en respektlös jämförelse mellan flyktingarna som dör i båtkatastrofer över Medelhavet med det nazistiska dödslägret Auschwitz. Romson kommer senare återkomma till Auschwitz en gång till. Efter partiledardebatten när Romson ska förklara sin jämförelse och be om ursäkt så kallar hon romer för zigenare upprepade gånger. Zigenare är ett skällsord som inte längre används. Och absolut inte bör användas av Sveriges vice statsminister.

Juli 2015. I en radiointervju skämtar Romson om att Auschwitz ligger i södra Tyskland. Efteråt försvarar Romson sig med att hon vet att Auschwitz ligger i Polen. Men man kan fråga sig hur statsmannamässigt skämtet är från första stund.

April 2016. I SVT:s morgonsoffa kallar Romson 11 september för en olycka. Uttalandet för internationell uppmärksamhet i Europa och USA.

Utöver Romson skandaler ser Vattenfalls försäljning av brunkol i Tyskland ut att bli en förlustaffär. I miljöpolitiken har det varit två förlorade år och hon har beskrivits som en politisk parodi av Mats Knutsson, inrikespolitisk kommentator SVT. Hon har också varit hårt kritiserad av i princip samtliga politiska experter som bevakar och kommenterar svensk politik. Givet den här fullmätade meritlistan är det inte konstigt att avgångskrav riktas. Det konstiga är att avgångskraven inte kommit tidigare. Oavsett kön.