Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer Yrkesvux i Gävleborg

Annons

I dagarna presenterade regeringen sin senaste satsning för att möta den stigande arbetslösheten. Det är den tredje sedan september och innebär att ytterligare medel anslås för att öka människors kompetens och för att ge dem en meningsfull sysselsättning till dess ett nytt jobb dyker upp. Fler platser i jobb- och utvecklingsgarantin och förbättrad coachning på arbetsförmedlingarna ska komplettera de längre utbildningar och andra insatser som tidigare aviserats. Eftergymnasiala yrkesutbildningar får ökade resurser och cirka 13 000 nya årsstudieplatser kommer att startas, vilket ger utbildning åt ungefär det dubbla antalet personer.

Nyligen fick Gävleborg besked om statsbidraget för årets satsning på kommunala yrkesutbildningar för vuxna. Kommunerna har gemensamt med näringslivet och Arbetsförmedlingen i länet fått redovisa vilka behov som finns och har därefter beviljats medel för 2009. För Gävleborgs del blev det drygt 11 miljoner kronor. Fokus i utbildningarna kommer att ligga på; industri, omvårdnad, handel/administration och el. Det är inom dessa områden som det förväntas att ny arbetskraft kommer att behövas i länet och det är dessa behov som yrkesvux ska avhjälpa.

Återigen visar regeringen sin positiva inställning till yrkes- och lärlingsutbildningar av olika slag. Under Socialdemokraterna var det mest teoretiska utbildningar som det satsades på, men samhället har behov av både och. Dessutom vill många läsa mer praktiska utbildningar. Faktum är att söktrycket på den typen av eftergymnasiala utbildningar är högre än till universitetet.

Som moderater är vi nöjda med att vi nu får ökade möjligheter att bygga vidare på regionens styrkor. Men viktigast av allt är att vi ser människan bakom arbetslöshetssiffrorna och tillsammans skapar nya möjligheter till bättre och tryggare framtid för gävleborgarna.

Riksdagsledamot från Gävleborg

Riksdagsledamot i utbildningsutskottet

Mer läsning

Annons