Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer våld och hot än i Malmö

Söderhamnarna gör färre polisanmälningar i dag jämfört med för tio år sedan. Men anmälningar om misshandel och hot ökar drastiskt. Nu toppar Söderhamn listan över flest anmälningar per invånare i länet och ligger i nivå med Malmö.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, presenterade på måndagen statistik över anmälda brott under 2013. Den visar att det totala antalet anmälningar fortsätter att minska. Men jämför man med statistiken för tio år sedan framträder en annan bild av utvecklingen.

I Söderhamn har anmälningarna av brottstypen Brott mot person som innefattar misshandel, hot, ofredande men även mord och våldtäkt, ökat kraftigt. 2003 gjordes 412 stycken anmälningar, tio år senare var antalet 665. Räknar man med befolkningsförändringen under årens lopp så blir ökningen 72 procent.

Förra året hade Söderhamn fler anmälda misshandelsfall per invånare än Malmö, som brukar pekas ut som en problemfylld kommun. Men den kraftiga ökningen kan ha andra förklaringar än mer våldsamma söderhamnare. BRÅ:s forskare har inte tittat närmare på regionala skillnader men säger att enskilda polisinsatser kan påverka statistiken.

Kan benägenheten att anmäla ha ökat?

– Absolut. Så kan det vara. Både allmänheten och polisen har förändrat sitt anmälningsbeteende när det gäller brott mot person. Studier har visat att även arbetsplaster har blivit mera benägna att anmäla misshandel. Men det kan också bero på lokala insatser från polisen, till exempel om de står utanför krogar vid stängningsdags, säger Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Det är precis som polisen i Söderhamn arbetat nu i flera år. När krogarna stänger syns ofta polisbilar och konstaplar iförda reflexvästar i närheten, redo att gripa in. Det har minskat antalet fall av misshandel utomhus.

– Vi har jobbat aktivt mot misshandel i offentliga miljöer, bland annat genom en tydligare närvaro vid krogmiljöer och det har gett bra resultat, säger Jan Ekholm, som är chef för brottsförebyggande åtgärder i Gävleborgs mellersta polisdistrikt.

Han tror att ökningen av antalet anmälda hot kan hänga ihop med den tekniska utvecklingen.

– Det har blivit fler hot via digitala medier, alltså inte bara via sociala medier utan även via SMS. Det är lätt att skriva något när man inte behöver möta någon personligen, säger Jan Ekholm.

Men den tekniska utvecklingen har också minskat vissa typer av brott. Sett över samma tioårsperiod har till exempel antalet bilstölder minskat från 233 till 50 stycken. Tacka startspärr och effektivare dörrlås för det.