Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer stöd till järnvägen

Analyserna efter EU-valet har, med all rätt, mest handlat om de främlingsfientliga partiernas frammarsch.

Vad gäller det svenska röstandet finns dock också en positiv nyhet, nämligen att miljön för första gången utgjorde en avgörande fråga.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning var miljön den näst viktigaste frågan för väljarna – bara freden i Europa var viktigare. Tidigare undersökningar från bland annat Novus har också rankat klimat- och miljöfrågorna som de viktigaste för svenskarna i EU-valet. En annan, inte EU-relaterad, undersökning ger dessutom vid handen att hela 81 procent av svenskarna vill satsa mer på solkraft, följt av vindkraft, vågkraft och biobränslen.

Samtidigt fortsätter oroande klimatnyheter att dugga in. Nyligen varnade till exempel president Obama för att Kalifornien hotas av torka, Oklahoma av bränder och Florida av stigande havsnivåer om inte utsläppen av växthusgaser hejdas. Flera stora glaciärer i Västantarktis är bortom all räddning, och havsnivån kan komma att stiga över en meter redan under detta århundrade. Det är dåliga nyheter inte bara för Florida utan också för Falsterbo, Malmö och många andra svenska orter.

Från svensk horisont kan också noteras att vårt kaffedrickande är i fara. Den sort vi dricker mest av i Sverige, arabica, är den som är mest känslig för ett varmare klimat. Många småbönder i Centralamerika har därför redan slutat odla kaffe.

Mot den bakgrunden borde fler politiska åtgärder kunna genomföras. Flygskatt, krav på passiv husstandard för alla nybyggen, att pensionsfonderna slutar investera i energibolag, att regeringen ställer klimatkrav på Vattenfall, att kommunerna stoppar utbyggnaden av bilkrävande externa köpcentra, att järnvägarna får mer stöd än vägtrafiken – det är bara några av många möjliga åtgärder. Stora delar av svenska folket är redo för förändringar, nu är det upp till politikerna att agera!

Ingela Björck

aktiv i Klimatriksdag 2014

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel