Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer sprit och uteliv för ett bättre liv?

/

Mer sprit och uteliv ger ett bättre liv. Låter inte det lite uppseendeväckande?

Annons

Och inte blir det bättre när man får klart för sig att det är barn det gäller.

Men det är inte så farligt som det låter.

Det är handsprit och uteliv ute i naturen som det handlar om. Med andra ord att bra hygienrutiner och vanlig frisk luft minskar sjukfrånvaron radikalt.

I ett nytt projekt vid förskolor i Nacka, i samverkan med Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet, har sjukfrånvaron halverats och magsjukan har så gott som utraderats.

Som ett resultat av detta har också föräldrarnas vabdagar minskat radikalt sedan 2007 då projektet inleddes vilket ger en samhällsekonomisk vinst. Men framför allt ger det friskare barn och gladare föräldrar.

Vi har helt enkelt flyttat ut våra inomhusaktiviteter, säger en barnskötare till Svenska Dagbladet som berättade om projektet i måndags.

Förskolebarnen målar, syr, leker, kör med bilar och skapar ute i naturen i stället för att vara inomhus.

Nästan oavsett temperatur och väderlek.

Detta kombinerat med striktare rutiner för framför allt handtvätt har gett resultat över förväntan. På några avdelningar använder barnen handsprit varje dag på föräldrarnas inrådan. På andra nöjer man sig med vanlig handtvätt om det inte är någon epidemi på gång. Då kommer handspriten fram.

Dessutom har personalen gjort rent hus med skötbordsunderlägg av tyg och andra dolda smitthärdar. De använder engångshandskar vid blöjbyten och handspritar sig varje gång de snutit ett barn.

En egen kock lagar all mat som är miljömedvetet vald. Och födelsedagsbarnen får önska sig lekar i stället för glass eller godis.

Visserligen kostar bättre mat mer pengar, men om det innebär friskare barn är det en vinst för alla. Både i pengar och när det gäller livskvalitet.

Dessa tankar är långt ifrån nya. Och på flera förskolor i kommunerna i den här regionen använder man sig av delar av detta koncept i större eller mindre grad.

En del förskolor har just profilerat sig på att vara ute större delen av tiden och bjuda på lokalt odlad och tillagad mat.

Men ännu finns säkerligen mycket att göra.

Till att börja med kan det verka både omständligare och besvärligare för personalen att satsa mer på uteliv. Och inom förvaltningarna finns ofta tänket att stordrift och centralt tillagad mat är det allra bästa och mest ekonomiska.

Därför är det bra att förskolorna i Nacka specialstuderas i ett eget projekt i samverkan med Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet.

Även om flera förskolor jobbar i den här riktningen, och även om många av oss redan har räknat ut att uteliv kombinerat med god hygien och bra tillagad kost ger friskare barn, ger ett sådant här projekt extra tyngd och legitimitet åt resultaten.

Två personer är huvudansvariga för att intentionerna med projektet följs. Och man för noggrann statistik över barnens och personalens sjukfrånvaro.

Projektet pågår ännu. Men redan nu borde det få fler efterföljare i vår egen närhet.

Och redan nu har man goda belägg för att sprit och uteliv ger ett mycket bättre liv.

Mer läsning

Annons