Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer sång på Norrbostämman när Emma Härdelin tar över

Hallå där, Emma Härdelin, Hudiksvall, folksångerska som tar över Norrbostämman nästa sommar.

Vilken är din relation till Norrbo?

– Den sträcker sig egentligen väldigt långt tillbaka i tiden, till farfars fars mor som var född i prästgården i Norrbo. Men i mitt eget liv så har jag fått en ny och trevlig relation genom att mina barns farmor och farfar bor där. Det har blivit min nya hembygd i Hälsingland, det är här jag firar mina jular och tillbringar stora delar av min sommarsemester.

Hör Thore Härdelin den äldre prata Delsbomål

Hur ofta har du varit på Norrbostämman?

– Jag har ju besökt Norrbostämman som barn, ungdom och vuxen – lika mycket som på Delsbostämman. Om jag är ledig brukar jag se till att komma hit till den vackra hembygdsgården.

TV: Många unga på stämman

Vad är speciellt med den stämman?

 –  Jag tror att den uppfattas som lite lugnare och familjärare än de andra stora stämmorna. Från början var den ju en förstämma till Delsbostämman men 2011 bröt den sig loss för att bli sin egen mitt emellan stämmorna i Delsbo och Bjuråker. Man började också experimentera med att ha Norrbodagarna med olika musikinriktningar och med stämman som avslutning.

Nu har Norrbo hembygdsförening bett dig att bli musikansvarig. Hur ska du profilera denna stämma?

– Meningen är att vi ska gå tillbaka till att vara en stämma lördag kväll och söndag. Det kommer definitivt att bli mer folksång, det är bra om stämman får något eget som utmärker just Norrbo. Alla stämmor har ju ett väldigt fokus på fioler, och de är förstås välkomna här också men vi ska flytta fokus mer mot sången.

Du växte upp i både Kluk i Jämtland och i Delsbo. Blir det musik från Jämtland också i Norrbo?

– Det kan det säkert bli, även om jag tänker att utgångspunkten är Hälsingland.

Några fler planer för nästa Norrbostämma 9–10 juli 2016?

– Det är ju fint att det är en liten stämma men den får gärna växa och bli lite större. Men vi ska hålla på det småskaliga, det är inte en nattsuddarstämma utan hit ska man kunna ta med familjen.

LÄS MER: Sånger om döden på allhelgonaturné

Hur ser dina musikaliska planer ut i övrigt?

– Just nu är det lugnt, jag har varit på turné med programmet Sånger om döden och på julturné i Jämtland med min grupp Triakel. I april släpper Garmarna sin skiva, det är 15 år sedan sist.

LÄS MER: En aldrig sinande spelglädje