Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer personal utvärderas

Försöket med förhöjd grundbemanningen på Sörgården får både plus och minus i en utvärdering.

Den sista augusti avslutades ett års försök med förhöjd grundbemanning på Sörgården i Bergsjö. Höjningen gjordes med tre årsarbetare, fyra personer hade en sysselsättningsgrad på 75 procent. Berith Danielsson är enhetschef på Sörgården och hon konstaterar i utvärderingen att försöket har varit både positivt och negativt.

– Om vi får besked från nämnden att vi ska fortsätta med den högre bemanningen får vi diskutera det i personalgruppen, säger Berith Danielsson.

I utvärderingen konstateras att den högre grundbemanningen har gett en ökad kontinuitet och trygghet för brukarna i och med att ordinarie personal i högre grad arbetade vid frånvaro. Cirkulationen bland personalen mellan avdelningarna ökade och det medförde en större förståelse för varandras arbeten. Flextiden som tidigare legat på ett stort plus kunde minskas under året och delade turer på helgerna kunde tas bort. Kostnaderna har inte blivit högre under året, men Berith Danielsson poängterar att det är svårt att göra en relevant bedömning eftersom budgeterade medel för 2011 är 350 000 kronor mindre jämfört med 2009 och 2010. Under året har Berith Danielsson också sett att korttidssjukfrånvaron minskade på boendet.

– Men vi hade flera långtidssjukskrivningar under den här perioden, sjukskrivningarna hade inte något med deras jobb att göra, säger Berith Danielsson.

Hon förklarar att pågrund av långtidssjukskrivningarna kunde man inte se alla effekter av försöket. Förhoppningen med den högre grundbemanningen är att personalen ska få extra tid att utföra sysslor på ett par dagar i veckan. I utvärderingen konstateras också att vissa i personalgruppen kände sig stressad av det nya systemet och vissa kände sig osäkra att arbeta på en annan avdelning. Även Berith Danielsson fick som enhetschef mer att göra.

– Det krävdes mycket tid för att få ihop schema och att alla fick ihop sin tid, säger hon.