Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar till kommunerna

Så kom det till slut, beskedet om ett stödpaket till kommuner och landsting.
Regeringen har länge hållit emot kraven från oppositionen och från kommuner och landsting om ytterligare stöd för att slippa säga upp anställda och skära ned på verksamheter.
Det har varit bra att regeringen hållit emot. Och det är bra att regeringen inte öppnar alla kranar nu heller.
Kommuner och landsting har nämligen en god period i högkonjunktur bakom sig då man antingen har kunnat planera sin ekonomi under ordnade former eller också passat på att växa och spendera än mer.
Och hanteringen av denna högkonjunktur är varje kommuns eget ansvar.
Steget från en sådan högkonjunktur till en av de värsta ekonomiska kriserna i modern tid har naturligtvis varit drastiskt för många kommuner, i synnerhet som krisen slagit till så snabbt.
Men om regeringen skulle ha givit efter för oppositionens, industrins, fackens och olika särintressens alla krav och önskemål, skulle landet vara bankrutt vid det här laget.
Regeringen verkar också ha stärkt sin position i opinionen bland väljarna genom sitt återhållsamma agerande.
Nu blir det ändå ett engångsbelopp på 7 miljarder kronor till kommunsektorn för 2010 – av detta går 70 procent till kommunerna och 30 procent till landstingen fördelat efter folkmängd, och 5 miljarder kronor i höjda statsbidrag för såväl 2011 och 2012.
Därmed kommer alliansregeringens samlade resurstillskott till kommunsektorn att vara nästan 28 miljarder kronor högre 2010 jämfört med 2006.
Det kommer ändå fortfarande att vara kärvt i kommunerna i Hälsingland som också drabbas av minskat invånarantal och minskad skattekraft.
Ett tillskott är ändå ett tillskott och kan möjligen lindra de allra värsta konsekvenserna av krisen.
Samtidigt kan inte kommuner och landsting vara en skyddad sektor i samhället. Kommunpolitikerna borde för länge sedan ha gjort en rejäl översyn av sina verksamheter – inklusive den politiska organisationen.
Nu tvingar krisen fram en sådan diskussion och omprövning.
Den är påfrestande medan den pågår, men i slutändan kan det visa sig vara ett nödvändigt reningsbad.För övrigt
Som du ser är mycket nytt på den här webben. Och det kommer säkert att ta en liten stund innan du hittar lika bra på den här sidan, som på våra webbtidningar. För att hitta till de ledare som du också hittar i papperstidningarna följer du bara länkarna i bannern precis nedanför denna ledare.Hör gärna av dig med synpunkter, tips och råd. anders.eklund@ljusnan.se, fredrik.jarl@ht.se, asa.malmstrom@ljusnan.se.