Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar krävs till skolan

Utbildningsnämnden begär 4,3 miljoner kronor extra i sin budget för nästa år. Pengarna behövs för att bland annat återställa behov av materiel och läromedel.

Majoritetssidan i kommunen med S, SRD och V höll inte ihop i budgetbeslutet.

SRD och V fick tillsammans med M, C och FP igenom kravet att begära 4,3 miljoner kronor mer i budgetram för 2012 än vad kommunfullmäktige ville vid beslutet i juni.

De tre S-ledamöterna i nämnden blev ensamma om att vilja hålla sig inom given ram medan László Gönczi (MP) ville begära 9,3 miljoner kronor extra. Detta för att förutom en del listade återställare kunna satsa friska icke öronmärkta pengar riktade efter sociala indikatorer som han uttryckte det.

Nämndens ordförande Malin Ängerå (S) framhöll att budgeten redan innehåller 6 miljoner kronor extra som sedan tidigare öronmärkts för elever med särskilda behov och att junibeslutet i fullmäktige innebar en ramökning med drygt 4 miljoner kronor. Malin Ängerå hävdade att det går att återställa behov inom kompetensutveckling, elevassistans och nattlig barnomsorg nästa år även inom given ram.

I debatten gick frågan ofta till tjänstemännen om hur de ser på behovet av budgetförstärkning. Utbildningschefen Stefan Meuller gav båda sidor rätt.

– 4,3 miljoner kronor utöver ram kan återställa nivåer där det sparats på senare tid. Men det går också att effektivisera vår verksamhet och bland annat minska behovet av lokaler, sa Stefan Meuller.