Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer mark till Lappmyran

För att slippa framtida konflikter om förorenad mark vill kommunen köpa in delar av fastigheter vid före detta soptippen Lappmyran, norr om Tallåsen.

Enligt förslag från kommunchefen Nicklas Bremefors och samhällsutvecklingschefen Stig Olson skulle kommunen behöva köpa mark vid Lappmyran för 375 000 kronor.

Avfallshanteringen vid Lappmyran är avslutad.

Dåvarande samhällsbyggnadsnämnden tog för knappt två år sedan upp frågan eftersom renhållningsenheten delade markägarnas uppfattning om att det är bäst att kommunen äger marken på Lappmyran.

Lappmyran betraktas som förorenad mark. Därmed har kommunen alltid ansvaret för de problem som kan uppstå till följd av att det ligger avfall under jord.

Under decennier framöver finns behov av att driva lakvattenanläggningen även om det finns hopp om att flödet ska minska. Vid återbeskogning kan det uppstå skador på vegetationen till följd av sättningar i den gamla deponin och oavsett vem som äger marken blir det kommunen som får åtgärda problemen.

Den föreslagna köpeskillingen på 375 000 kronor bygger på en värdering som LRF Konsult gjorde i november i fjol. Marknadsvärdet är framtaget för ett återplanterat område utan de problem som tidigare nämnts.