Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer magkänsla i politiken?

Landets största valvinnare i modern tid är en vänsterpartist.

Annons

Hans facit är åtta segerval i rad. Och han går med all säkerhet mot sitt nionde.

I förra valet fick hans vänsterparti 58,3 procent av rösterna.

Denne till synes oslagbara valvinnare heter Stig Henriksson och är kommunalråd i Fagersta.

Så är det. Även om han klädsamt nog vill tona ned sin roll något.

När tidningen Dagens Samhälle frågar honom om hur stor del han har i framgången svarar han att han inte gillar den frågeställningen.

I stället menar han att partiet har givit honom stort svängrum som kommunalråd samtidigt som han återgäldat det genom att ge övriga stort svängrum.

Henriksson betonar att kommunpolitiken berikas av att det finns sex partier. Och då är det viktigt att skapa ett klimat där nya idéer frodas. Och de kommer inte alltid från politiken. Tvärt om menar han att bara ett av tio förslag kommer från politiken, medan nio av tio kommer från organisationen.

"Det går inte att styra från kommunstyrelsens ämbetsrum", säger han.

Däremot är ledarskapet viktigt betonar han och citerar Gandhi: "Du måste vara den förändring du önska se i världen."

När jag lyssnade till Stig Henriksson för sex-sju år sedan insåg jag att hans och Vänsterpartiets framgång i Fagersta inte berodde på att han bedrev vänsterpartistisk politik utan att han var en sann resultatinriktad liberal.

Kanske ingen tillfällighet att han fick det liberala Ann Wibblepriset redan 2003.

Jag minns att han bland annat sade att "de som drömmer om att skapa socialism i en kommun får fortsätta drömma" och "Vänsterpartiet har varit dåligt på ekonomi utom möjligen på att höja skatterna som ett recept, men det håller inte i längden".

Och han litade mer till magkänslan än till partiprogrammet. "Om magkänslan och partiprogrammet någon gång står i konflikt med varandra är det magkänslan som gäller", sade han.

De lokala framgångarna i Fagersta handlar om förtroende för en klok, resultatinriktad politiker med sunt förnuft, snarare än om framgång för Vänsterpartiets politik.

Det bevisas inte minst av att samtidigt som partiet gått från 7 till 58 procent lokalt sedan 1982, har partiets riksdagsval i Fagersta rasat från som mest 19 till 9 procent.

Om nästa val mot alla odds skulle bli en backlash, tar Stig Henriksson det med ro.

"Det är ju en av finesserna med demokratin", säger han bara.

 

Mer läsning

Annons