Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer kunskap behövs om sociala medier

Vad får en kommunanställd egentligen skriva på Facebook och när är man privatperson och när är man anställd? Det var några frågor som reddes ut under ett seminarium i Hudiksvall på onsdagen.

Region Gävleborg bjöd på onsdagen in offentliga anställda i Gävleborg till ett seminarium om sociala medier och dess rättsliga regler. I en undersökning som gjorts av E-delegationen under 2010 visades det att 44 procent av myndigheterna i Sverige använder sig av till exempel Facebook, Twitter och olika bloggar. Men endast fem procent av de myndigheterna som deltog i undersökningen uppger att de har en policy för hur de anställda ska hantera sociala medier.

– Det är väldigt tydligt att det behövs mer utbildning inom det här området, säger Olle Larsson, utbildningschef på Regionförbundet.

Han berättar att det har kommit önskemål från kommuner i länet om att få mer kunskap om användande av sociala medier. Anderz Andersson är lärare och forskare vid juridiska institutionen vid Umeå universitet. Han berättade under onsdagens seminarium om vilka regler som gäller för en anställd som använder sig av sociala medier.

– Det är viktigt att arbetsgivaren berättar för de anställda om vilka regler som gäller för e-post- och datoranvändning, säger Anderz Andersson.

Han säger att information sprids mycket snabbare med internet än vad information gjorde tidigare.

– Problemen kan bli större då information kan spridas till tusentals på en gång.

Anderz Andersson säger att det inte finns några tydliga gränser för vad man får och inte får göra på internet. Så vad en anställd exempelvis kan blogga om är oklart. Användande av sociala medier kan leda till olika rättsliga problem. Sekretesslagen och tystnadsplikten reglerar till viss del vad en anställd kan skriva om sitt arbete och sin arbetsplats i olika sociala medier.

– Det är omständigheterna i varje fall som sätter gränserna för vad som är tillåtet, säger Anderz Andersson.