Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer kreosot än planerat lämnas kvar

Saneringsarbetet vid Stugsundsudden drar ut på tiden. Och det kommer att bli mer kreosot kvar i havsbottnen än kommunen först hoppades på.
- Men det utgör ingen som helst fara för människor och belastningen på miljön blir minimal, säger Margareta Örn Liljedahl, miljöutvecklare på kommunen.

Länsstyrelsen har godkänt att mer kreosot blir kvar i havsbottnen vid Stugsundsudden än kommunen från början hade som mål. På vissa områden kommer halten efter saneringen att vara upp mot fem gånger högre, men det ska inte innebära någon fara för människor eller djur.

- Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det här är okej. Och det är helt uteslutet att det innebär någon som helst fara för människor, säger Margareta Örn Liljedahl.

Påverkan på faunan i vattnet kommer enligt en bedömning vara måttlig, med enbart någon avvikelse från ostörda förhållanden.

Kreosotsaneringen har tagit längre tid än planerat, bland annat på grund av att man stött på mycket sten, berg och block som försvårat arbetet.

Kommunen ansöker nu om ytterligare pengar från Naturvårdsverket för att kunna slutföra saneringen i vissa strandnära områden. Där anses det viktigt att få ner halten kreosot till det som från början var målet.

- Vi fortsätter sanera där det skulle kunna bli ett framtida problem, säger Margareta Örn Liljedahl, och syftar på att det kan bli aktuellt med husbyggen vid stranden, vilket innebär att människor kommer att bada och fiska.

Margareta Örn Liljedahl tror inte att det kommer att bli några problem att få de pengar som krävs för att slutföra arbetet. Det handlar om drygt tre miljoner kronor för sanering av havsbottnen samt en ännu okänd summa för sanering som ska ske på land.

- Naturvårdsverket fullföljer alltid projekt som de startat, så det ska gå bra, säger Margareta Örn Liljedahl.

I början av november hoppas Margareta Örn Liljedahl att det avslutande saneringsarbetet kan inledas.