Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer för fler flyktingar

288 000 kronor. Så mycket extrapengar har Söderhamns kommun fått av staten i år för sitt arbete med flyktingar. Kommunstyrelsen föreslår att hela beloppet ska tilldelas socialförvaltningen.

Systemet för statlig ersättning till kommunernas flyktingmottagning förändrades vid årsskiftet. Tidigare betalades ett gemensamt grundbelopp på 445 000 kronor ut till alla kommuner som hade avtal med Migrationsverket. Ersättningen betalas ut av Arbetsmarknadsdepartementet, vid sidan av Migrationsverkets schablonbidrag.

Vid årsskiftet halverades kommunernas grundbelopp till 222 000 kronor. I stället utbetalas en högre ersättning till de kommuner som tar emot många flyktingar i förhållande till sin befolkning. För Söderhamns del blev det 480 000 kronor, plus en så kallad anvisningsschablon på 30 000 för de enskilda flyktingar som kommunen har tagit emot.

Med den halverade grundersättningen stannar det på 288 000 kronor. Men det finns också Hälsingekommuner som får mindre än tidigare. Värst är det för Nordanstig som backar med 217 000 kronor.

– Söderhamn har blivit vinnare nu, eftersom man har valt att ta emot fler flyktingar. Det finns kommuner som går 220 000 kronor back för att de inte tagit emot några, säger Makan Afshinnejad, pressekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag.

60 000 kronor mer än tidigare. Är vi verkligen så stora vinnare?

– 60 000 kronor fram till april. Det har gått fyra månader, men det är åtta månader kvar på året. Hade det varit december så hade det inte spelat så stor roll, säger Makan Afshinnejad.

Vid sitt möte den 8 maj föreslog Söderhamns kommunstyrelse att hela ersättningen, och all övrig som kommer in under 2014 ska tilldelas socialnämnden. Beslut fattas av kommunfullmäktige 26 maj.