Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer björn än lo i Los – hela byn har björnfrossa

De ljusa nätterna bjuder på överraskningar – och oväntade besök – i Los. Flera Losbor har haft påhälsning av björnhonor med hungriga ungar, som gärna tar för sig av fågelmaten.

Annons

– Förra året fick våra grannar besök av björnar som åt upp talgbollar och annan kvarlämnad fågelmat, så i vinter har vi matat fåglar – eftersom min son ville att vi också skulle få besök av björnar, säger Fredrik Bäck.

Han är inflyttad från Sundsvall. Innan han flyttade till Los hade han aldrig sett någon björn i naturen.

– De frågade om jag var knäpp när jag sa att jag aldrig sett björnar, säger Fredrik, som den senaste veckan fått flera nära-björn-upplevelser än de flesta får under ett helt liv.

Se även björnfamiljen på promenad i Näsberg

På Fredriks tomt har björnarna tumlat runt om nätterna. Hela familjen har varit uppe och tittat på dem.

– De är skygga när de hör ljud, bilar och så, men vi kan sitta inne i köket och titta på dem, berättar Fredrik, som fått låna en åtelkamera där björnhonan och ungarna fångats på film.

– Jag fick kameran i födelsedagspresent, och ville gärna prova den, säger Elisabeth Fryklund Törnberg, som nöjt har konstaterat att kameran fungerar.

Både äldre och yngre Losbor börjar bli vana vid närvaron av björnar. Många tycker det är spännande, de flesta är inte rädda:

– Det finns björnar överallt i Los. Hos min mormor har jag sett björnar flera gånger, både med och utan ungar, säger Pontus Ström, som går i skolan i Los. Där har alla elever sett björn numera.

Läs om dramatiska björnmöten i Hälsingland

En annan som haft besök utanför huset – som ligger alldeles mitt i byn, mellan Folkets hus och Ica-butiken – är Ingrid Fredlund:

– En kväll när jag tittade ut fick jag se en björnhona med en unge, som åt av fågelmaten. Det var en fantastisk upplevelse! Jättespännande.

Men Fredrik Bäck tror inte björnbesöken kommer att vara så länge till, i alla fall inte i år:

– Vi har sett flera olika honor, och det lär vara tre björnhonor som rör sig här i Los. Det verkar som att de kommer tillbaka till samma iden år från år. De letar mat nu, innan älgar och andra djur får ungar, så de kommer nog inte ner i byn så länge till.

Läs även om Lars Worén i Edsbyn, som blev jagad av en björn