Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än en testballong?

/

Debatten om skatteavdrag för hushållsnära tjänster har varit lång och stundtals väldigt infekterad.
Det så kallade rut-avdraget som alliansregeringen införde under förra mandatperioden har skapat många nya arbetstillfällen, men har trots detta bespottats kraftfullt från vänsterhåll. ”Pigjobb” har de bland annat kallats för.

Annons

Avsikten har självfallet varit att försöka misskreditera regeringen och få allianspartierna att framstå som gynnare av överklassen. Problemet för bespottarna är att väljarna inte har känt igen sig och okvädningsorden har i stället träffat alla dem som är verksamma inom branschen för hushållsnära tjänster.

Väl medvetna om väljarnas uppfattning i frågan om rut-avdragen valde partiledaren Håkan Juholt och ekonomisk-politiske talespersonen Tommy Waidelich att förändra den socialdemokratiska uppfattningen inför höstens skuggbudget i fjol.

Motståndet var delvis kvar, men modifierat. Rut-avdraget skulle få vara kvar, men bara för barnfamiljer och pensionärer. Fast maxavdraget skulle halveras från 50 000 kronor per person och år, till endast 25 000 kronor. En halvering som även omfattade avdraget för renovering, om- och tillbyggnad, det så kallade rot-avdraget.

I går kom förslag på ytterligare en justering av det socialdemokratiska motståndet mot rut-avdraget. Ett förslag som går i helt motsatt riktning jämfört med det som Socialdemokraterna tidigare har uttryckt. Nu är det inte tal om ett avskaffande eller ens halverande. Nu handlar det i stället om att utvidga systemet.

Fast det är varken Juholt eller Waidelich som ger uttryck för de här idéerna. Utan det är partistyrelseledamoten och före detta riksdagsledamoten Luciano Astudillo som på DN-debatt skriver att Socialdemokraterna i den skatteöversyn som nu har inletts måste pröva möjligheterna att införa vad han kallar ett generellt ”timavdrag” för hushållens köp av privata tjänster.

Ett avdrag som bör vara så generellt som möjligt, och ge privatpersoner rätt att få göra avdrag för kostnader för arbete motsvarande rot- och rut-avdragen även då de köper andra privata tjänster.

Det är intressant att läsa Luciano Astudillos debattartikel. Av många skäl.

Bland annat så har argumenten, som han använder för att motivera sitt förslag, stora likheter med dem som alliansen använde då regeringen införde rut-avdraget. Argument som Socialdemokraterna sedan dess har viftat bort och förkastat. Inte minst Astudillo själv.

I en debatt med dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) i SVT:s Agenda hävdade Astudillo att rut-avdraget är ett dåligt och dyrt avdrag som skapar få jobb. Vidare menade han att tjänstesektorn liksom andra ska kunna bära sin egen kostnad, varför avdrag av den här typen är en typ av konstgjord andning som borde försvinna.

Nu låter det helt plötsligt annorlunda.

Det är förvisso bra att Luciano Astudillo tänker om. Utan att för den skullen slå fast att hans nu löst formulerade tankar verkligen är något som bör genomföras. Men varför släpper Astudillo upp denna testballong? Och varför sker det just nu?

Är det för att profilera sig själv, med tanke på den situation som råder inom partiet? Eller handlar det om att han utifrån sin vänsterposition i partiet ska ventilera en fråga som annars brukar komma från partiets högerkant? För att se hur de interna reaktionerna blir, så att Juholt själv senare vågar uttrycka sitt stöd för just denna tanke?

Med tiden får vi se hur det förhåller sig med den saken.

Mot bakgrund av det som Astudillo i sin debattartikel ger uttryck för så bör han åtminstone vara glad över att väljarna gav sitt förtroende till alliansens politik, och inte den som han själv gick till val på.

Mer läsning

Annons