Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än bara vacker

/

Livet på landet, det är vad jag vill ha. Så sjunger Peps Persson – fast på skånska.
Det är många som håller med Peps om att livet är skönare på landet. Inte minst den här tiden på året. Då flyr folket städerna för att njuta av lugnet, naturen och det vackra landskapet.

Annons

Enligt en tysk stresstudie som presenterades i den vetenskapliga tidskriften Nature har forskare sett att de som lever i en storstad, eller är uppväxt i en, reagerar kraftigare på stress. Vilket i sin tur – menar forskarna – visar att storstadsliv ökar risken för schizofreni, ångest och andra mentala sjukdomar.

Det må sannolikt behövas fler forskningsstudier för att just bekräfta det senare, men när det gäller den första delen är det väl knappast någon som blir överraskad.

Bilden bekräftas också av en analys som Ungdomsbarometern har utfört för Jordbruksverkets räkning. Den visar nämligen att ungdomar som vill bo på landet är mindre stressade och skulle helt enkelt kunna beskrivas som mer harmoniska. Dessutom upplever de betydligt fler saker i sin omgivning som stimulerande än ungdomar som vill bo i stan.

Ej heller det här är särskilt överraskande. Tar man tåget ner till Stockholm så dröjer det inte så länge innan man själv rycks med i stockholmarnas stressade tempo, trots att man sällan behöver vänta en hel kvart om man råkar missa tunnelbanan eller bussen.

Utmaningen för landsbygden ligger i att inte bara erbjuda rekreation till sönderstressade stadsbor, utan även skapa förutsättningar för tillväxt och utveckling. Helt enkelt förutsättningar för överlevnad.

Förutsättningar för att bo, arbeta och leva i alla delar av vårt avlånga land skapas nämligen inte genom att man pytsar ut statliga regionalbidrag. Utan genom att man ger goda förutsättningar för utbildning, tillväxt och utveckling såväl på landsbygden som i staden.

De allra flesta företag behöver i dag en stabil bredbandsuppkoppling, alldeles oavsett i vilken del av landet som det bedriver sin verksamhet.

På samma sätt skulle en sänkning av arbetsgivaravgiften för de mindre företaget innebära ett positivt inslag alldeles oavsett om det är verksamt på landsbygden i Hälsingland eller i Stockholms stadskärna.

Skillnaderna är inte så stora som vissa ibland vill göra gällande. Behoven är till stora delar de samma.

Därför är det glädjande att läsa den rapport som Centerpartiets arbetsgrupp för hållbar tillväxt och utveckling i hela landet presenterade i torsdags, och som ska behandlas på partistämman i september.

De 19 förslag läggs fram och de utmaningar som målas upp är inte av karaktären ”det är synd om landsbygden”. Tvärtom konstateras att möjligheterna är minst lika stora på landsbygden som i städerna för tillväxt och utveckling.

Men förutsättningarna måste bli bättre – i alla delar av landet.

Bland förslagen som läggs fram hittar vi sänkta arbetsgivaravgifter, förkortad karenstid för företagare, bredband i hela landet, ökat regionalt ansvar för infrastruktur och näringsliv och förstärkt äganderätt. För att bara nämna några i högen.

En del av förslagen skulle behöva korrigeras. Ytterligare några skulle kunna komma till. Men i allt väsentligt är det progressiva förslag som om de genomförs skulle kunna skapa väsentligt bättre förutsättning för tillväxt och utveckling över hela landet.

Det finns de som vill göra gällande att Centerpartiet skulle ha svikit landsbygden. Det är inte sant.

Att ge landsbygden goda förutsättningar att stå på egna ben är sannerligen inte ett svek. Tvärtom.

Mer läsning

Annons