Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mental träning viktigare än vad man kan tro inom ridsporten

Nansta Sportryttarförening utanför Hudiksvall startade upp det nya året med en föreläsning av Johanna Lassnack från Ryttarinspiration på temat "Vad händer under hjälmen".

Klubben delade med sig av arrangemanget och unga ryttare från de flesta klubbarna i Hälsingland fanns på plats bland de i runda tal hundra besökarna.

Lassnack berörde en hel del ämnen som främst unga tjejer har stor nytta av även utanför ridningen, hur man kan påverka sina tankar och hur tankar påverkar individen, både positivt och negativt.

Väldigt speciellt för ridsporten är dock att man aldrig är ensam, det finns alltid en häst eller ponny att ta hänsyn till och denna påverkas mer än man tror av ryttarens inställning.

Karin Wedin, Söderhamn, fanns på plats med sin dotter Emma som är en Nanstas tävlingsryttare i hoppning. Karin jobbar själv med ungdomar och har sett en hel del föreläsare.

– Något som jag verkligen uppskattade i den här föreläsningen var Johannas förmåga att ta det till barn och ungdomars nivå, hon var väldigt trovärdig.

Alla kunde nog känna igen sig i det hon förmedlade. Ridning är väldigt krävande både mentalt och fysiskt men budskapet var tydligt och enkelt – man kan bara påverka sin egen prestation. Saker som väder och andras förmåga är det ingen idé att lägga krut på.

Man måste lära sig att i tävlingsmomentet kunna hantera oväntade situationer utan att tappa fokus. Naturligtvis gör man det här genom att träna, har man gjort rätt 100 gånger gör man troligen rätt gång 101 även om något oväntat inträffar.

Mental träning borde dock inte vara ett "event" utan kunde gärna ingå mer i vardagsträningen. Viljan att vinna måste vara större än rädslan att förlora, oavsett mål! Det kan handla om att våga rida ut i skogen likväl som att starta en svår hoppklass.

Tilda Persdotter är en av ungdomarna i Nansta som varit drivande i förberedelserna av arrangemanget.

– Just det här är så typiskt Nansta, det är en klubb där ungdomarna gör själva och inte sitter och väntar på att något ska ske. Tilda ville bjuda klubbkompisarna och andra ryttare på detta och såg till att det hände, säger Karin Wedin.

Nansta har ett fantastiskt tävlingsår 2015 bakom sig och på distriktets Ryttargala delades en mängd priser ut till föreningens ryttare, bland annat den första utmärkelsen någonsin i WE som gick till Alexandra Rahm.

Flera DM-medaljer, årets ponnyryttare (Malva Pettersson) och vinst i ponnydressyren både division 2 och division 3 för att nämna några. Tittar man på Nanstaryttarnas resultat hittar man igen denna mångfald, flera av ryttarna har tävlat i både dressyr, hoppning och fälttävlan.

Många av tjejerna som varit med från början och ridit ponny har börjat rida stor häst och 2016 kommer klubben för första gången att ha lag i division 1 hoppning stor häst.

Efter förra årets dressyrframgångar räknar klubben med ett lag i division 1 ponny med mål att kvala till elit. Ponnyhoppningen har plats i Elitserien som man hoppas på att behålla.

Föreningen har stora, fina utomhusbanor på Näsvikens IF. Lars Bergström, som jobbat med underlag på arenor som Globen, gjorde resan upp till Hudiksvall för att dela med sig av sitt kunnande när klubbmedlemmarna jobbade med banorna.

Trots den fina anläggningen och de egna ryttarnas unika mångfald i sporten arrangeras inte så många egna tävlingar.

– Vi är ändå en liten klubb och stora tävlingar är krävande. Vi gör det vi känner att vi vill och orkar. Klubben är ju också så mycket mer än tävling. Det är ungdomarnas klubb och de har massor av andra aktiviteter också, gemenskapen är så viktig. Varje år arrangerar klubben till exempel "Spökvandringen" som blivit ett begrepp och är känd långt utanför ryttarkretsar. I Nansta får alla synas, de som bara vill ha kul med sina kompisar och hästar har lika mycket plats som de elitsatsar, säger Karin Wedin.