Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Men för att gå tillbaka till miljöfrågan är det ändå där Miljöpartiets största trovärdighetsproblem ligger"

Det är inte längesedan som krav på svenskt utträde ur EU var en dogm inom Miljöpartiet.

Det är inte längesedan som krav på svenskt utträde ur EU var en dogm inom Miljöpartiet. Vid MP-kongressen i Gävle 2005 var frågan om att anta en mindre tvärsäker ståndpunkt om EU uppe men avfärdades tydligt av kongressen. Tre år senare, år 2008 slopades dock utträdeskravet och numera poängterar partiet snarare att det jobbar för att förbättra EU: "Miljöpartiet kräver att EU ska bli mycket bättre och tvekar inte att säga ifrån när EU tar steg i fel riktning", står det i partiets partiprogram. Som steg i fel riktning räknar man bland annat euron och ökad centralisering men i gengäld poängterar man vikten av ett samarbete på miljöområdet.

Den grupp som Miljöpartiet tillhör i parlamentet, de gröna/EFA (Europeiska fria alliansen), är tydligt EU-vänlig med ett starkt fokus på miljö- och demokratifrågor.

Att man övergett det hårdnackade EU-motståndet för ett mer pragmatiskt synsätt på samarbetet bidrar till att Miljöpartiet gör partiet intressant för den stora grupp väljare som ser fördelarna med EU-samarbetet eller som åtminstone tycker att det låter mindre smart att gå ur när vi väl är med. Och dessutom har väljarna för länge sedan förstått (även om MP gjort det först nyligen) att EU-samarbetet kan vara synnerligen verkningsfullt vad gäller just miljön.

Flera opinionsmätningar visar också att Miljöpartiet sannolikt kommer att göra ett mycket bra val den 25 maj. Lägg till det att Miljöpartiet har en av parlamentets verkliga superstars i Isabella Lövin som med total självklarhet toppar listan till EU-valet.

Isabella Lövin, känd inte minst för boken "Tyst hav – Jakten på den sista matfisken", räknas som en av Sveriges mest inflytelserika politiker på miljöområdet. Läget för fiskebeståndet i Europa ser bättre ut än på länge tack vare att EU fått en ny fiskepolitik med bland annat ett förbud mot överfiske. Isabella Lövins engagemang pekas ut som en direkt bidragande faktor till detta!

Självklart tilltalar detta alla de väljare som gärna tänker på sig själva som sköna, gröna liberaler.

De gröna och liberalerna hamnar också för det mesta på samma linje i frågor om fri rörlighet där båda har goda visioner om ett ännu mer öppet Europa.

Men för att gå tillbaka till miljöfrågan är det ändå där Miljöpartiets största trovärdighetsproblem ligger. Partiet vill avveckla såväl kärnkraft som den klimatförstörande fossilkraften – samtidigt! I Miljöpartiets idealland Tyskland tog man beslutet att stänga kärnkraftsverken, något som resulterat i mer kolkraft och mer gas.…

Om detta är Miljöpartiet förunderligt tyst. Trots att FN:s internationella klimatpanel, IPCC, varnat för att världens länder måste tredubbla energin från förnybara energikällor, kärnkraft och kraftproduktion som fångar in och lagrar koldioxid om vi ska kunna undvika farliga nivåer av global uppvärmning.

I energifrågan är det olyckligt om MP får ett större inflytande i Europaparlamentet.