Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mellanljusnans naturreservat klart för besökare: "Ett mecka för friluftsliv"

Beslut om att bilda ett nytt naturreservat i Mellanljusnan togs förra året på grund av områdets värdefulla naturmiljöer och stora möjligheter till friluftsliv. Länsstyrelsen ska snart sätta upp nya informationsskyltar och i höst invigs reservatet.

Mellanljusnan anses vara ett av de absolut mest värdefulla naturvårdsområdet i Gävleborgs län. Det är länsstyrelsen som förvaltar det nya reservatet.

– Mellanljusnan är ett mecka för friluftsliv, främst när det gäller vandring och fiske, säger Karin Brolin, naturinformatör på länsstyrelsen.

Läs också: Mellanljusnan blir naturreservat

I vattnet finns skyddsvärda arter som öring, harr, utter och flodpärlmussla, och på land växer bland annat mosippa, nordlåsbräken, doftticka, ringlav, trådbrosklav och timmerskapania.

Även den ovanliga tretåiga hackspetten finns i området, samt en av landets största förekomster av den sällsynta bombmurklan.

Läs mer: Samtal om nytt naturreservat på Färilarådets sockenstämma: "En del frågor kring det"

– En del av skogen är inte avverkad på 100 år. Där trivs speciella svamparter och insekter. Sedan är geologin i området väldigt speciell med det här isälvsdeltat och friluftslivet erbjuder väldigt många olika natur- och kulturupplevelser, säger Karin Brolin.

I juni förra året togs beslut om att bilda ett naturreservat, eftersom länsstyrelsen vill att den biologiska mångfalden och de höga naturvärden som finns i området ska bevaras.

Reservatet är hela 1 041 hektar stort och berör cirka 250 markägare, vilket har gjort att processen har dragit ut på tiden, berättar Karin Brolin.

Läs också: 20 miljoner för skyddad älvsträcka

– Det blir en hel del administration när man ska skriva avtal med så många.

Det går två leder längs älven i resveratet, dels Flottarstigen/Helgonleden på södra sidan, dels Ljusnanleden på norra sidan.

Karin Brolin är imponerad över hur väl vandringsledsgruppen i Färila har skött lederna.

Läs också: Nära naturen längs älvens stränder

– Pilgrimslederna är väldigt tydligt utmärkta, så det är jättebra gjort och det är roligt att se att man känner så mycket för området. Nu när det är ett naturreservat kanske det blir lite mer känt och det kanske kommer flerbesökare. Vi får se vad det ställer för krav på förvaltningen och vad det landar i.

Lättast tar man sig in till området vid Hoppströmmen, Kölströmmen, Håvrahällan, Knutnäsudden, Kasteln och Enå mynne. Där kommer det att finnas informationsskyltar. Länsstyrelsen kommer framåt våren att sätta upp eldplatser vid flera av dessa entréer. De ska också byta ut bron vid Håvrahällan samt göra en översyn av vindskydd.

Läs också: Skogsbyten ger 15 nya naturreservat

– Sedan har vi tagit fram informationsfoldrar på svenska, engelska och tyska. De kommer främst att finnas vid entréerna och sedan på Färilarådet och så skickar vi ut tillturistbyrån i Järvsö, säger Karin Brolin.

Till hösten planeras en stor invigning av naturreservatet, berättar hon.

– Vi vill jättegärna att många föreningar är med den dagen och visar upp Mellanljusnan från sin förenings intresse. Vi hoppas också att skolan vill vara med.