Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melanie Fiona ser drömmen bli sann

/
  • Kanadensiskan Melanie Fiona är på blixtvisit i Sverige för att marknadsföra sitt debutalbum

Kanye West gav hennes karriär en rivstart och Alicia Keys tar henne med sig ut till den stora soulpubliken. Tack vare inflytelserika vänner och en kraftfull röst ligger världen nu för kanadensiska stjärnskottet Melanie Fionas ömma fötter.

Annons

Väckarklockan ringde strax efter ett på natten i Melanie Fionas hotellrum. Sedan dess har hon sjungit i morgon-tv och flängt omkring och gjort intervjuer. Det har hunnit bli lunchtid och hon hoppas på att hinna ta en tupplur innan hon måste lämna Stockholm för Hamburg och ännu mer sång och intervjuer. Livet som ny stjärna är hektiskt.
- Jag älskar mitt jobb, jag älskar att resa och jag älskar att träffa nya människor. Men det är ett hårt jobb. Jag är i en ny stad och ett nytt land i princip varje dag, säger hon när hon slår sig ner vid ett fönster i den tomma hotellrestaurangen.
Hon är en halvtimme sen och ursäktar sig för att hon dessutom är väldigt trött, något som definitivt inte syns på henne. Det lockiga håret är fäst i en enkel hästsvans och makeupen är felfri. Möjligtvis är det skorna som avslöjar henne. Hon har bytt de höga klackarna mot ett par slitna, platta boots som hon ber fotografen att undvika att få med på bild.
Kanadensiskan Melanie Fiona är Sverigeaktuell med sitt debutalbum "The bridge", en skiva som doftar klassisk Motown långa vägar.
- Jag växte upp med mycket gammal soulmusik. Min pappa spelar gitarr och min mamma sjunger. Soulen var min första kärlek, så jag ville ha den med på min första skiva, berättar sångerskan, som passar på att marknadsföra skivan samtidigt som hon är ute och turnerar som förband till soulstjärnan Alicia Keys.
- Det är som en sanndröm. Det är verkligen en ära, säger hon om att få uppträda inför den egna idolen Keys stora publik.
Det är dock inte första gången som 26-åriga Fiona är ute på vägarna i celebert sällskap. Innan hon ens släppt sin första singel fick rapparen Kanye West höra några av hennes låtar. Han gillade det han hörde och bad henne följa med på Europaturné.
- Jag lärde mig väldigt mycket av det. Ingen visste vem jag var, så det var en utmaning för mig. Jag fick utvecklas snabbt som artist och jobba hårt, säger hon.
Karriären fick en rivstart tack vare samarbetet med rapparen, och folk blev snabbt nyfikna på Melanie Fiona och hennes musik. Sedan dess har allt gått väldigt fort, och samtidigt som hon marknadsför debutskivan har hon börjat spela in uppföljaren. Storheter som sångaren John Legend, hiphop-producenten No ID och hitmakaren Andrea Martin hjälper henne i studion.
Ibland har hon svårt att förstå att det som händer är på riktigt:
- Jag får nypa mig i armen hela tiden. Folk kan mina låtar och vill ha min autograf, och det kan kännas rätt overkligt. Samtidigt är det här mitt jobb, och jag tar det på stort allvar.

Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons