Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mekaniker med farligt uppdrag

Att arbeta med vibrerande verktyg kan ge allvarliga skador.
Verkstadschefen Tomas Persson knyter sin ena hand samtidigt som han berättar hur det känns när fingrarna strejkar.
– Det sticker till och de domnar bort, säger han.

En ny studie från Bilreparatörernas riksförening visar att kunskaperna och informationen kring skador som orsakats av arbete med vibrerande verktyg inte är tillräckliga bland landets arbetsgivare.

Tomas Persson har arbetat som bilmekaniker sedan 1985 och är i dag verkstadschef och skyddsombud på Bollnäs bilaffär AB. För snart tio år sedan började han känna igen de första symtomen på arbetsskador. Nu krävs det inte mycket innan han känner av besvären i händerna.

– Det räcker med att jag klipper gräset hemma, säger han.

Olle Åkerlund, ombudsman för IF metall och ordförande i Bilreparatörernas riksförening, är ansvarig för den nyligen presenterade undersökningen som genomförts bland nästan 400 bilreparatörer. Och han tycker att resultatet är oroväckande.

Mellan 70 och 80 procent av de tillfrågade har inte fått information från sin arbetsgivare om farorna förknippade med vibrerande verktyg. Majoriteten har heller inte fått någon information om vilken rätt de har till medicinsk kontroll för att förebygga arbetsskador.

Nu efterlyser facket bättring hos arbetsgivarna, som måste ta större ansvar för företagshälsan.