Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mekanföretag lånar varandras personal

I Färila och Ljusdal möter mekanföretagen toppar och vågdalar genom att låna personal av varandra.

– För tio år sedan hade vi nästan ingen kontakt med varandra. Så det har hänt mycket som alla parter vinner på, säger Magnus Johansen, produktionschef på Exte i Färila om trepartssamarbetet.

De tre som regelbundet har kontakt och emellanåt byter personal med varandra är Mittx och Exte i Färila och Peges i Ljusdal.

När vi träffar deras chefer funderar de en bra stund när vi frågar hur omfattande utbytet är.

– Det är svårt att säga. Det varierar en hel del, säger Leif Ångman, ägare till och vd för Mittx.

Magnus Johansen berättar att han den dagen har sju svetsare inhyrda, dock ingen från de två företagen Exte samarbetar med.

– Förutom att vi lånar personal av de andra två företagen hyr vi även in få- eller enmansföretag med den kompetensen, säger Magnus Johansen.

Det är svetsare det oftast handlar om.

– Det är våra företags engagemang kring industriprogrammet med teknikcollege på Slottegymnasiet i Ljusdal som gjort att vi fått den här kontakten och sedan utvecklat den med att hyra personal av varandra, säger Lars Wallström.

Förutom att det går att möta arbetstoppar på det här sättet leder det också till att säkerställa jobben hos det uthyrande företaget.

– Det värdesätts inte minst av de yngre i personalen, säger Magnus Johansen.

Kvalitetstänkandet är också ett viktigt begrepp i det här sammanhanget.

– Även om utbildningen är bra kan det ta tid att få en bra svetsare som fungerar klockrent i produktionen, i synnerhet när det gäller precisionsarbeten i aluminium, säger Leif Ångman som nämner tre till fyra månaders introduktion som vanlig i sammanhanget.