Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mega-bitprojekt behöver hjälp

1967 skapade bildläraren Oscar Lindström en mosaiktavla till Centralskolans invigning. Genom åren har bit efter bit försvunnit och att ersätta dem är ett detektivjobb av megaformat.

För ett par år sedan kopplades konstnären Janina Stoor in för att se om bilden kunde restaureras med hjälp av mosaikbitar rektor John-Martin Forsman fått i gåva av en person i Bergsjö. I höstas började Janina och fyra elever i Kreativa Gruppen jobba med tavlan på elevens val-timmarna, en eftermiddag i veckan. Arbetet har varit rena detektivsysslan. Bland annat har biblioteket tagit fram foton på den ursprungliga tavlan. Förutom delen de nu håller på med finns en lika stor del som saknar nästan hälften av mosaikbitarna.

– Först kändes det rätt hopplöst, men det har faktiskt gått ganska bra, säger Signe Sköldunger, Axel Lindberg och Albin Lundqvist, som visat sig vara precis så kreativa som gruppnamnet antyder.

– Eleverna gör ett imponerande arbete, men nu har vi fastnat. Flera färger är slut, vi har inte ens liknande nyanser. Vi vet att det är mosaikbitar från Kosta Boda, säkert har fler jobbat med sådana. Kanske finns någon konstnär eller konsthantverkare som har bitar vi skulle kunna få eller kanske köpa? hoppas Janina, som även haft kontakt med den bortgångne skaparen son, Calle Lindström, som gläds åt initiativet.

Förhoppningen är att tavlan kan komma på plats till Skola- och Arbetslivsmässan, SAM, som ska hållas på Bergsjö skola den 17 maj. Exakt var den hamnar är oklart, kanske på gamla platsen, men med ett plexiglasskydd.

– Vi ska nog hitta en bra plats, bara vi får den drygt 3,5 meter långa tavlan iordninggjord, lovar rektor Eva Klang, som hoppas någon har fler bitar:

– Då får man gärna kontakta mig.