Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medvind för lokala jobb

/
  • Till vindkraftsparken i Jädraås har företaget X-schakt byggt över åtta mil ny väg, för att vindsnurrorna ska kunna monteras.

De stora kraftbolagen står bakom vindkraftverken. Men Hälsinglands företag har stora möjligheter att ta en bit av kakan.

– Tyvärr är många företag okunniga om möjligheterna, säger Gunnar Olsson på SN Vind.

Annons

De fem största vindkraftsaktörerna i Gävleborgsregionen har alla sina säten i städer utanför regionen. Wpd, Bergvik skog, Ownpower, Eolus och Nordisk vindkraft har tillsammans planer på drygt 1 107 vindkraftverk i Gävleborg, varav en stor del är tänkt att stå i Hälsingland.

Men lejonparten av pengarna hamnar inte i Hälsingland – utan i Stockholm, Falun, Visby, Hässleholm, och Göteborg. Örjan Hedblom på intresseorganisationen Svensk vindkraftförening uppger att 20 procent av investeringen för ett genomsnittligt vindkraftsprojekt går till lokala entreprenörer. Resten hamnar hos projektägarna.

Uppförandet av själva vindkraftverken görs oftast av kringresande specialister, ofta från ett annat europeiskt land. Men Örjan Hedblom vet att vindkraften skapar många lokala jobb. Det gäller bara att lyfta blicken lite.

– De lokala jobben består framför allt av kringarbeten i byggnadsfasen, som grävning och byggande av fundament. I det långa loppet kan det handla om vägunderhåll och service av vindkraftverken, säger Örjan Hedblom.

Vindkraftexperten Rolf Landström arbetar åt Ockelbo kommun för att ta tillvara på lokala intressen i samband med de två stora vindkraftprojekten i Jädraås och Tallåsen, där det i en första etapp ska byggas 66 respektive 10 verk. Sammanlagt handlar det om investeringar på drygt 3,6 miljarder kronor.

– Vi räknar med att det skapas ungefär 100 lokala årsarbeten. När kraftverken är resta behövs 0,5 årsarbetare per vindkraftsverk, vilket blir runt 40 lokala jobb, säger Rolf Landström.

I dagsläget vet han att 52 företag från Gävleborgsregionen är direkt inblandade i vindkraftsprojekten.

– Och till dessa kan man lägga till ytterligare ungefär 20 underleverantörer.

Hans bästa tips för att skapa lokala jobb är att ha en god relation med projektören och totalentreprenören.

– Sedan gäller det att marknadsföra sig. Dels tala om vilka resurser som finns i regionen, för om ingen vet att du till exempel har en grävare kommer ingen att fråga om hjälp. Dels letar vi rätt på företag som vi kan matcha mot projektens behov, säger Rolf Landström.

Enligt projektledaren Gunnar Olsson på Södra Norrlands Vindkraftcentrum (ett utvecklingsprojekt som samfinansieras av Söderhamns Kommun, Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Energimyndigheten och Europeiska regionala utvecklingsfonden) är kunskapen hos små företag ofta bristfällig. Han tycker att fler måste få upp ögonen för vilka möjligheter ett vindkraftprojekt innebär.

– Ofta är de lokala företagen små, men om de går ihop kan de göra mer nytta. Och om kompetensen saknas i den kommun som vindkraftverken ska byggas, kanske den finns i grannkommunen eller i Gävleborg. Det gäller att tänka lokalt och regionalt, säger han.

För att skapa fler lokala jobb i samband med vindkraftsetableringar tycker Örjan Hedblom att kommunerna ska kräva mer av projektägarna.

– Jag tycker att kommunerna bör ställa krav på investerarna att upphandla så mycket som möjligt lokalt om de vill ha sitt bygglov godkänt, säger han.

Mer läsning

Annons