Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medskog är en pjäs i många akter

Kommer byggkranarna nu att resa sig över Medskogs norra handelsområde?

Under måndagens kommunfullmäktige togs beslut om detaljplanen för ett handelsområde vid Medskog. Men för den delen behöver inte långbänken nu vara över. Henrik Fredriksson, en av entreprenörerna bakom Roph Invest som driver etableringen, förväntar sig nämligen att beslutet kommer att överklagas. Vilket han förmodligen har rätt i.

Medskog är en pjäs i många akter. Handelsområdet har engagerat Hudiksvallsborna, oavsett om man är för eller emot det. Under 2013 samlade både ja- och nej-sidan in namnunderskrifter för just sin sak.

Men det allra viktigaste, oavsett om man tror att stora köplador vid E4/Rv84 är lösningen på Hudiksvalls framtidsutmaningar eller inte, är hur ärendet skakat om den kommunala demokratin vid flera tillfällen. Som ett exempel kunde tidningen i april förra året berätta om hur en ny ansökan från Roph Invest, med exakt samma innehåll som den tidigare ansökan som lämnats till byggnadsnämnden, skickats till kommunstyrelse och kommunfullmäktige för hantering och beslut. Det anmärkningsvärda var att efter att man fått nej på sin ansökan i byggnadsnämnden, den nämnd som ansvarar för kommunens plan- och byggärenden och som också har ett ansvar att aktivt delta i den fysiska planeringen av Hudiksvall, tog man exakt samma ansökan vidare. Det var inte överraskande att nämndens andre vice ordförande Olle Borgström (S) sa till HT (12 april-13) att demokratin är i gungning när nämnden undermineras inifrån av den egna ledningen.

Ett annat exempel är det öppna brev den tidigare planingenjören Jonas Olsson skrev innan han slutade sitt jobb. I protest mot den bristande gränsdragningen mellan tjänsteman och politiker skrev Olsson att "ledande politiker vid ett eller flera tillfällen har lovat och uppmuntrat exploatörer att få bygga på ett visst sätt eller att detaljplaner ska utformas på ett specifikt sätt". Dessutom ändrade ett kommunalråd i planbeskrivningen mot tjänstemannens vilja.

Marken runt Medskogsärendet har varit minerad. Den tidigare plan- och bygglovschefen Lennart Westberg anklagades för att förhala och sabotera planerna på detta handelsområde – eftersom han har kopplingar till Söderhamn. Och vidare har Roph Invest känt ett behov att intyga att de både kommer från och bor i Hudiksvall. En beklämmande lokalpatriotism och misstänkliggörande av allt utifrån.

Tillbaka till måndagens kommunfullmäktigemöte. Miljöargumentet används av båda sidor. Bland annat sa förespråkaren Jörgen Bengtsson (C) att ett handelscentrum utanför Hudiksvall faktiskt skulle kunna minska resandet eftersom färre Hudikbor då skulle behöva åka till köpcentrumen utanför Sundsvall eller Gävle. En intressant tanke, men är det inte framför allt den stora möbeljätten som lockar i Birsta och Valbo? Några sådana storvulna planer borde vi väl hört talas om?

Följetongen Medskog må ha fått ett ja i kommunfullmäktige. Men än är inte historien över, lita på det.