Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medryckande om civilkurage

– Det är slående hur vi reagerar på andra människors civilkurage.
Det konstaterade antropologen och författaren Brian Palmer under en inspirerande föreläsning om just civilkurage vid torsdagens Faust café på Kulturhuset i Bollnäs.

Brian Palmer var inbjuden av Bollnäs kulturenhet för att ge en inledande föreläsning som sedan fortsatte med givande samtal kring civilkurage och vad det egentligen betyder i dag. Med en inlevelsefull föreläsning satte han fart på de gäster som kommit till Peter Stormaresalen.

Civilkurage förknippas ofta med livsfarliga situationer och extrema förhållanden. Som exempel berättade Brian Palmer bland annat om den tyska studenten Sophie Scholl som, tillsammans med sin bror Hans, distribuerade flygblad i protest mot nazisterna i Tyskland och sedan avrättades av Gestapo.

– För några år sedan gjordes en undersökning bland tyskar i åldern 18-40 år, berättar Brian Palmer. Vem ansågs vara den främsta tyska kvinnan och den främste tyske mannen genom tiderna? Resultatet blev Sophie Scholl och Hans Scholl, säger Brian Palmer. De kom före både Beethoven och Albert Einstein.

– De tillhör en lång tradition av människor som vågat gå mot strömmen och vi högaktar dem, fortsätter han. Det är på något sätt som att de har fått ta del av ett av livets djupaste mysterier.

Men civilkurage kräver inte nödvändigtvis stora katastrofer. Det kan också finnas i det lilla, som avbyta ett slagsmål eller att hjälpa någon som blir sjuk.

Om civilkuragets betydelse i dag, här och nu, handlade de efterföljande diskussionerna kring bland besökarna. Här hade kulturenheten tagit hjälp av Folkteatern Gävleborg och deras Faustcaféer.

– Det har saknats ett bra forum för att samtala kring intressanta ämnen, vi försöker hitta det med hjälp av world café-metoden, säger Amanda Torsdotter, kommunikatör vid Folkteatern Gävleborg. En bordsvärd sitter kvar vid bordet och samlar ihop vad som sagts vid varje bord, medan de andra bordsgrannarna med jämna mellanrum byter bord.

Och Brian Palmer tycker att diskussionen är viktig.

– Det finns faktorer som begränsar vårt civilkurage, säger han. Det kan vara en så klassisk sak som rädslan att själv råka illa ut om man griper in. Men den senaste forskningen visar att den vanligaste faktorn att inte gripa in när det behövs är tidsbrist.

– Det är tragiskt och värt lite eftertanke att upptrappningen av tempot i våra liv hindrar oss från att hjälpa andra människor i nöd, säger Brian Palmer.